Kultúra

Minden döntés számít

Forró Bence gondolatíveit érdemes mindenkinek végigjárni

Megjelent Forró Bence televíziós műsorvezető első novelláskötete a Libertine Kiadó gondozásában. A Variációk boldogtalanságra olyan könyv, amit az ember szívesen magához vesz, hogy útitársa legyen, és szellemi oázisként szolgáljon a hétköznapi pörgésben.

Ha egyetlen jelzővel kellene illet­ni a novellákat, azt mondhatnánk, hogy a kötet rokonszenves, hiszen olyan gondolati íveken át kalauzolja az olvasókat, amelyeket mindenkinek érdemes volna végig­járni és továbbgondolni, a szövegből saját tanulságokat leszűrni. A történetek szereplői nagyon különböző emberek.

„Olyan hősök, akik a képzelet és a valóság olvasztótégelyében életre kelve viselik örökölt vagy választott útjukat, annak minden következményével együtt” – írja a szerző az előszóban. És valóban, a könyv üzenete, hogy még az olyan legapróbb döntéseknek is, minthogy mikor megyünk vásárolni a szupermarketbe, vagy hánykor indulunk haza a munkából, következményei vannak.

A szerző a novellákhoz azokból a kalandkönyvekből is merített ihletet, amelyekben egy-egy fejezet végén saját belátása szerint választhatja meg az olvasó, miként folytatódjon a történet. Ezekben a könyvekben ha nem tetszik az események alakulása, vissza lehet lapozni és másként dönteni, ez azonban sem az életben, sem Forró Bence könyvében nem lehetséges. A novellák éppen arra döbbentik rá az olvasót, hogy a döntéseink mindennap új irányt adnak az életünknek.

Izgalmas szín a könyvben, hogy vannak benne olyan történetek, amelyek karanténkörnyezetben játszódnak, vagyis a szereplők úgy élik mindennapjaikat, amilyen körülmények között nem is olyan régen mindannyian kénytelenek voltunk boldogulni. Az írások azt is jól mutatják, hogy a koronavírus-járvány megpróbáltatásai szellemi munícióként is szolgálnak, amikből még jó ideig táplálkozni fog az irodalmi élet.

Az érdekes történeteken túl a mesélés módjáról is érdemes szót ejteni, hiszen a szerző a filozó­fiai dimenziókat egyedi hangulatokat teremtve és nyelvi igényességgel nyitja meg előttünk.

A kortárs irodalom kedvelői számára mindig nagy örömöt jelent, ha új elsőkötetest fedezhetnek fel, aki elég jól ír ahhoz, hogy felébressze az olvasóban a kíváncsiságot az alakuló életmű iránt.

Forró Bence: A Variációk boldogtalanságra

Kapcsolódó írásaink

Északi fényt Magyarországra!

ĀNyerő magyarok. A kiadó kizárólag skandináv regények és novellák fordításával és kiadásával foglalkozik, hatvanezer euró támogatással újabb tíz művet ültethetnek át magyarra