Kultúra

Októberben tartják a reformáció hónapját

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

Októberben tartják a reformáció hónapját
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

A MEÖT tájékoztatása szerint a központi nyitó ünnepség péntek este hat órakor lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a MEÖT elnöke, a liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai.

A programsorozat kiemelt rendezvénye a Reformációi Gálaest a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 17-én. A gálaesten Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tart előadást A reformáció nemzetközi hatása címmel - tudatták.

Az ünnepség keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

A központi programok között szerepel még az október 2-i területi női találkozó, amelyet idén a szegedi református lelkészi hivatalban tartanak, a témája pedig az úrvacsora asztala lesz.

Október 10-én Szombathelyen, az evangélikus templomban rendeznek ökumenikus missziói napot.

Október 24-én reformációi istentisztelet lesz a Magyarországi Metodista Egyház Központjában, amelyen Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, a MEÖT alelnöke hirdet igét.

A reformáció hónapját lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg, az ünnepségen Molnár János, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke mond beszédet.

A rendezvénysorozat idei mottója Pál apostol Zsidókhoz írt leveléből való: „figyeljetek hitvallásunk apostolára és főpapjára, Jézusra”.

A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig - köztük a Magyar Katolikus Egyház - együttműködő státussal vesz részt a munkában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom