Külföld

Egyházaink küzdelme a kommunizmus alatt

Konferencia Esztergomban

Az egyházak és a közép-európai átmenet címmel rendeznek nemzetközi konferenciát ma és holnap a Szent Adalbert Alapítvány jóvoltából Esztergomban.

A tanácskozáson a visegrádi országok kutatói tartanak előadást az ellenzéki mozgalmak és az egyházak kapcsolatáról és a sorsdöntő 1989-es politikai fordulat egyházi vonatkozásairól. Az előadók között van Frantisek Miklosko (a földalatti szlovák egyház egyik szervezője, később a parlament elnöke) és Surján László, a KDNP tiszteletbeli elnöke.

A rendezvény szervezője, Mészáros Andor lapunknak elmondta, az előadások témája három korszakra tagolódik: az egyházi élet a kommunizmus alatt, a rendszerváltozás és az átmenet, továbbá a kilencvenes évek újjászületése. A rendezvény alatt kerül sor a Ne féljetek! című kiállításra is, melyet Grzegorz Górny lengyel újságíró készített az 1989-es emlékév alkalmára egyházaink küzdelmeiről a kommunista zsarnokság idején.

Kapcsolódó írásaink

Ferenc pápa útja Európa szívébe

ĀNagyon vidáman érkezett a pápa, a reptéren viccet is mesélt a magyarokról - A Szentatya pápamobilon utazva köszöntötte a magyar híveket + GALÉRIA