Kultúra

Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílt kiállítás a budapesti Capa Központban

Egy a természettel

A világkiállításhoz kapcsolódó, szinte megszámlálhatatlan mennyiségű program közül a Capa Központ Széchenyi Zsigmond alakját megidéző tárlata az egyik önálló kezdeményezés – hangsúlyozta Kovács Zoltán, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa a Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílt tárlat megnyitóján hétfőn a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílt kiállítás a budapesti Capa Központban
Megtalálni azokat a személyiségeket, akiknek a kultuszát építeni érdemes
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kovács Zoltán elmondta, a világkiállítás egyik célja azokat a személyiségeket megtalálni, akiknek a kultuszát építeni érdemes. Hozzátette: a magyar vadászati kultúrából három alakot mindenképp érdemes kiemelni, közülük is Széchenyi Zsigmond talán az első. „Széchenyi Zsigmond nemcsak egyénisége és vadásztevékenysége révén emelkedik ki saját korából, hanem mert élete utolsó szakaszában a puskát fényképezőgépre cserélte.

Felismerte ugyanis, hogy az átalakuló világban az ember felelőssége, hogyan mutatkozik meg új formában” – hangsúlyozta Kovács Zoltán. Virágvölgyi István kurátor felidézte, szeptember 6-án hunyt el Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit, a tárlat ezért őrá is emlékezik, az általa megőrzött huszonöt fotóalbum képanyagából válogatott, amelyek nagyobb részét a vadász-író maga készítette.

Emellett eredeti dokumentumokat, film- és hangfelvételeket is láthatunk, illetve három, Széchenyi által 1960-ban Afrikában kilőtt állatot: egy csíkos gnút, egy keleti nyársas antilopot és egy leopárdot. A november 28-ig látható kiállítás szakértője Gyorgyevics Tamás, Széchenyi Zsigmond életrajzírója, szakmai partnere pedig a Magyar Természettudományi Múzeum.

Kapcsolódó írásaink