Kultúra

Tizenöt év után visszatér Budapestre a Tool

Másfél évtizeddel legutóbbi magyarországi koncertjét követően visszatér Budapestre a Tool zenekar. A progresszív metal amerikai nagyágyúi 2022. május 24-én, a Fear Inoculum turné zárásaként lépnek fel a Papp László Sportarénában.

Tizenöt év után visszatér Budapestre a Tool
A Tool jövőre másfél évtized után ad ismét koncertet Magyarországon
Fotó: Live Nation

Az 1990-ben alakult Tool az évek során egyedi hangzásvilágának, valamint Maynard James Keenan frontember markáns énekhangjának és karizmájának köszönhetően a progresszív/alternatív metal színtér egyik vezető csapatává nőtte ki magát.

Eddig öt nagylemezt adtak ki, ezek közül az utolsó három - a Lateralus, a 10 000 Days és a Fear Inoculum - egyaránt vezette a Billboard 200-as listáját.

Legutóbbi korongjuk, a Fear Inoculum hosszú szünetet követően, tizenhárom évvel a 10 000 Days-album után jelent meg. A kiadványt a rajongók és a kritikusok is nagyon pozitívan fogadták, a címadó dal 93. helyen szerepelt a Billboard-listán, a maga 10 perc 21 másodpercet játékidejével ez a leghosszabb szám, ami valaha felkerült rá.

Objektum doboz

A legjobb rockdal kategóriában ezért a nótáért csak jelölték a 2020-as Grammy-díjátadón, a legjobb metal előadás kategóriájában viszont nyerniük is sikerült ugyanott a 7empest című tétellel.

A lemezt kísérő turné 2020-as állomásait a koronavírus-járvány miatt törölni kellett, a banda utoljára tavaly márciusban adott koncertet Portlandben, Európában pedig 2019 júliusában, Lisszabonban léptek fel legutóbb.

A jövő évi európai turné április 23-án Koppenhágában indul, érinti Oslót, Stockholmot, Hamburgot, Frankfurtot, Manchestert, Birminghamet, Dublint, Londont, Párizst, Antwerpent, Berlint, Kölnt, Amszterdamot, Krakkót és Prágát, és utolsó állomásként ér Budapestre május 24-én.

Ez lesz a zenekar első önálló fellépése Magyarországon, ezelőtt egyetlen alkalommal láthatta őket nálunk a közönség, 2007-ben a Szigeten játszottak nagy sikert aratva.

Az előzenekarok nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a jegyvásárlásról viszont már vannak infók: október 1-én 10 órától lehet belépőket váltani a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon, a Tool Army tagjai viszont már szeptember 28-án 10 órától hozzájuthatnak a tikettekhez. További infók a hivatalos eseménynél.

Kapcsolódó írásaink