Kultúra

Örökre elszállt egy hajó a szélben

Elhunyt a Kex frontembere

Életének hetvennegyedik évében elhunyt Baksa-Soós János, a legendás Kex együttes egykori frontembere, a magyarországi underground zene és összművészet első és egyik legnagyobb hatású alakja. Baksa-Soós János 1948. szeptember 20-án született.

A hatvanas évek elején Kelet-Berlinbe költözött, ahol az Aldershof könyvtárban és rajzfilmsúdióban dolgozott. Hazatérése után, 1969-ben a Kex együttes frontembere lett. Saját dalok mellett József Attila és más költők verseit énekelte a koncerteken, amelyen a közönséget szókimondása és belső szabadsága ragadta magával. Baksa Soós köréből indult el Hobo, Babos Gyula, Somló Tamás, Závodi János, Kisfaludy András. Cseh Tamás egy Kex-koncert szünetében lépett színpadra először.

A Kex együttesnek egyetlen kislemeze (Elszállt egy hajó a szélben/Család) jelenhetett meg a kádári időkben. A hatósági zaklatások miatt Baksa-Soós János végleg elhagyta az országot, és az akkori Nyugat-Németországban, majd Berlinben képzőművészként élt Január herceg művésznéven. A Dorottya Galériában 1996-ban, a székesfehérvári Szent István Múzeumban 2007-ben, a Paksi Képtárban 2019-ben nyílt kiállítása.

Kapcsolódó írásaink