Kultúra

A színházi élet országszerte a magyar dráma napját ünnepli

Törőcsik Mari-emlékest is lesz

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját, annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban.

A színházi élet országszerte a magyar dráma napját ünnepli
Törőcsik Mari
Fotó: MH

A művet Paulay Ede állította színpadra. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, valamint hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására. Az ünnep alkalmából ma délelőtt a Nemzeti Színházban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Vidnyánszky Attila vezérigazgatóval együtt felavatja Herczeg Ferenc szobrát a teát­rumban.

Este pedig Senkié és Mindenkié címmel emlékelőadást tartanak a tavasszal elhunyt Törőcsik Mari tiszteletére. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében délután átadják a Hevesi Sándor-díjat, 15 órától pedig Lakiteleken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökének jelenlétében a Hungarikum Ligetben megkoszorúzzák Sinkovits Imre szobrát, aki 1928-ban ezen a napon született.

Kapcsolódó írásaink