Kultúra

Roma Hősök – Öt európai dráma

Küzdelem a tanulásért

Az európai kultúra napján a Független Színház Magyarország Budapesten, a Goethe Intézetben A Roma Hősök – Öt európai dráma című kötet második részét mutatja be ma.

A kötetben öt országból származó történet kapott helyet a második világháborútól a koronavírus idejéig – olvasható a Független Színház Magyarország MTI-hez eljuttatott közleményében. A 18 órakor kezdődő könyvbemutatót online is közvetítik. A Roma Hősök sorozat második kötetében többszereplős történetek ismerhetők meg roma írók tollából. A drámák az elmúlt nyolcvan év eseményeit társadalmi jelenségeit dolgozzák fel.

A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél többekhez eljussanak a történetek, amelyek a roma színház és közösségek értékeit közvetítik az olvasóknak. A szervezők kiemelik, ennek a válogatásnak az olvasásával nemcsak nagyszerű műveket ismerhetnek meg az érdeklődők, de ezt a célt is támogathatják. A drámakötet öt európai roma alkotó munkáját mutatja be. Mihaela Dragan Ki ölte meg Szomna Grancsát? című színdarabja egy roma lány küzdelmeit tárja elénk, akinek vágya, hogy továbbtanulhasson, ám családja nem támogatja, és számos nehézségbe ütközik.

A darab öngyilkosságának körülményeit próbálja megfejteni. Richard O’Neill Európai család című műve egy Európa eltérő pontjain élő roma család tagjainak életébe enged bepillantást a koronavírus okozta járvány idején. Szerepel a kötetben Igor Krikunov A vajda című drámája is, amely bemutatja egy roma közösség életét a második világháborúban. A kötetben megtalálható Jovan Nikolics és Ruzdija Russo Sejdovic Kosovo Mon Amour című színdarabja.

A dráma a koszovói háborút eleveníti fel, amelynek során a helyi közösség tagjai az albánok és a szerbek között zajló konfliktusnak lesznek áldozatai. Balogh Rodrigó Falunap című színdarabja is helyet kapott a drámakötetben. A darab a hátrányos helyzetű településeken élők kiszolgáltatottságát, és a helyi uzsorás kettős megítélését mutatja be. A drámakötet magyar és angol nyelven is elérhető.

Kapcsolódó írásaink