Kultúra

Hubay Miklós reneszánsz utazóládájával gazdagodott a gyulai vár kiállítása

Intarziás kincs

Egykor Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró tulajdonában lévő, reneszánsz kori utazóládával gazdagodott a gyulai vár kiállítása.

A több száz éves, különleges és értékes reneszánsz kori utazóláda az 1600-as években készült, valószínűleg Németországban. Az író, drámaíró, műfordító, a magyarság múltját kutató Hubay Miklós (1918–2011) vásárolta meg abban a hiszemben, hogy Oláh György egykori utazóládája került a birtokába. Utólag tudta meg, hogy tévedett – mondta Cseresznyés János történész, az Erkel Ferenc Múzeum munkatársa. Végrendeletében a művész meghagyta, hogy műtárgyait minél szélesebb körben ismertessék meg az emberekkel. Halála után a ládát a Hubay Miklós Elveszett Paradicsom Alapítvány a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezte el letétbe, ahol szakszerűen restaurálták.

Az alapítvány kérte fel a gyulai várat, hogy tárlatukon mutassák be az intarziás, komoly zárszerkezettel és több titkos rekesszel rendelkező, mintegy százhetven centiméter hosszú, hetven centiméter magas ládát. A népszerű, évente több ezer látogatót fogadó kiállítóhely munkatársai örömmel fogadták a felkérést. Az utazóládát a várúri fogadószobába, Nadányi Miklós várkapitány, a Békés megyei Körösladány megalapítója portréját ábrázoló festmény alá helyezték el. Hubay Miklós Nagyváradon született, középiskolába Gyulán járt, a Gyulai Várszínházban egykor több drámáját is bemutatták.

Kapcsolódó írásaink

A fáraó sírjának titkai

ĀMától látogatható A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban