Kultúra

Meghalt Póka Egon

Hatvannyolc éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros, a magyar blues- és rockzene legendás alakja.

Meghalt Póka Egon
Póka Egon (1953-2021)
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lánya közösségi oldalán így szavakkal búcsúzott a kiváló zenésztől:

„Tegnap éjjel alapjaiban változott meg a világ. Elment egy csodás ember, valakinek egy rock legenda, egy hűséges barát, egy szívvel-lélekkel vezető, egy társ, egy példakép.Tegnap éjjel elment az Apukám. A világon téged szeretlek a legjobban, Legyen neked könnyű a föld.” 

A szomorú hírt Póka Egon zenésztársa, Borlai Gergő is megerősítette a Facebookon.

„Még nem tértem magamhoz a hír hallatán. Nehezen találok szavakat. Hatalmas művész és nagyon jó ember volt. Csodálatos dalokat írt, és a blues műfajban a világ egyik legjobb basszusgitárosa volt” - mondta az Indexnek Deák Bill Gyula.

Póka Egon Benedek 1953-ban született Budapesten. legnagyobb sikereit a Hobo Blues Band tagjaként aratta, de előtte is ismert zenész volt, már 1971-ben a Metro együttesben basszusgitározott, majd az Olimpia, a Juventus, Tűzkerék zenekarokban pengetett. 

A 1978-tól 2003-ig volt a HBB bőgőse, tizenkét lemezen játszott, és a dalszerzésből is kivette a részét: olyan számok fűződnek a nevéhez, mint a Középeurópai Hobo blues II., a Kőbánya blues, a Hosszúlábú asszony, a Kopaszkutya vagy a Tetovált lány. Szerzőként Tátrai Tiborral közösen jegyzi a banda legsikeresebb anyagát, a Vadászat című 1984-es dupla albumot.

Objektum doboz

Póka 1997 és 2009 között a P. Mobilban zenélt velük három albumot készített, később számos más formációban is szerepelt, köztük a Magyar Atomban és a Visegrád Blues Bandben, utolsó zenekara a Póka Egon Experience volt.

Objektum doboz

Zeneszerzői és előadói tevékenysége mellett a zeneoktatás terén is jelentőset alkotott, ő volt a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola megalapítója és igazgatója. Az intézmény 1996-ban kezdte meg működését, azóta számos kiváló muzsikust nevelt ki a hazai könnyűzenei színtér számára.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, 2003-ban Kőbánya díszpolgárává választották, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, 2019-ben pedig a Máté Péter-díjat.

Közösségi oldalán Orbán Viktor kormányfő is elbúcsúzott Póka Egontól:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink