Kultúra

A világhírű író, aki a jövőbe látott

Stanislaw Lem 1961-ben írta meg Solaris című művét, amelyet minden idők egyik legsikeresebb sci-fi regényeként tartanak számon

Szeptember 12-én ünnepelte volna Stanisław Lem világhírű sci-fi író a századik születésnapját. A kerek évforduló alkalmából a Wacław Felczak Alapítvány a Felczak Műhely keretében rendezett kerekasztal-beszélgetést Budapesten.

A világhírű író, aki a jövőbe látott
Az író eredetileg orvosnak készült
Fotó: AFP/APA-PictureDesk/Ulrich Sch

Stanisław Lem születésének századik évfordulója alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetést az író munkásságáról a Wacław Felczak Alapítvány nemrég Budapesten. A világhírű lengyel író számtalan tudományos-fantasztikus mű és esszé szerzője, megkerülhetetlen alakja a 20. század világirodalmának.

Műveit 41 nyelvre fordították le, írásai több mint húszmillió példányban keltek el. „Munkái túlmutatnak a sci-fi keretein, gyakran filozofikus színezetet kapnak. A technológia és ember viszonya, a technológiakritika, az intelligencia természete, az ember világegyetemben elfoglalt helye mind-mind visszatérő témái Lem műveinek” – mondta Tőke Márton, az Alapítvány projektmenedzsere.

A program két rövid bejátszással indult, amelyben Vecsei H. Miklós színművész bemutatta a Pocket Zsebkönyvek sorozatban kiadott, Solaris című Lem-művet, amelyet Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató ábrákkal egészített ki.

A szót Lovászi László, a beszélgetés moderátora vette át, aki röviden összefoglalta a szerző életútját. Lem 1921-ben született Lvovban zsidó származású katolikus családban. Eredetileg orvosnak készült, ám diplomát nem szerzett, hanem elkezdett asszisztensként dolgozni pszichológiai kutatásokban. Ez fordulópontot jelentett az életében, hiszen ekkor kezdett sci-fi témájú műveket írni.

Első komoly regénye az Átváltozás kórháza (1948) volt, amit a lengyel kormány nyolc évig nem mert publikálni. Az 1950-es évektől kezdve korábban szokatlannak mondható műveket vetett papírra, a legproduktívabb évei az 1960-as, 1970-es évek voltak. A Visszatérés és a Solaris című műveit 1961-ben írta meg, utóbbit minden idők egyik legsikeresebb sci-fi regényeként tartják számon.

A Waclaw Felczak Alapítvány által rendezett programon Képes Gábor, Nemere István, Jerzy Snopek és Lovasi László beszélgetett a szerzőről
A Waclaw Felczak Alapítvány által rendezett programon Képes Gábor, Nemere István, Jerzy Snopek és Lovászy László Gábor beszélgetett a szerzőről
Fotó: MH/Purger Tamás

„Az én kalandom Lemmel nem volt egyszerű. Szociológiát és politikát is tanultam, s bár Lem híres volt, de nem szerepelt a kötelező olvasmányok listáján. Akkoriban nem volt igényem Lem felé fordulni, annak ellenére, hogy már mindenhol jelen volt. Amikor először kézbe vettem a Solarist, fiatal fejemmel nem tudtam értékelni, de amikor újra elolvastam, nagyon értékeltem” – mondta Jerzy Snopek.

A Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete az esten arról is beszámolt, Lem ambíciói között szerepelt, hogy tudósként, filozófusként és irodalmi alkotóként is elismerést szerezzen a szakmától. Jerzy Snopek hangsúlyozta, hogy manapság sok látnokkal találkozhatunk, de semmi sem valósul meg abból, amit jósolnak, viszont ami Lemet illeti, ő sok mindent, többek között az internetet is már évtizedekkel ezelőtt előre látta, és ez bizalmat kelt abban, amit ír.

„Mindannyian Lem köpönyegéből bújtunk elő” – jelentette ki Képes Gábor. A költő, sci-fi író szerint Lem a legjobb helyre és a legjobb időbe született, mert izgalmas nemzedékhez tartozott (ekkor élt és alkotott mások mellett Isaac Asimov is), és kelet-európaisága is hozzátesz a művészetéhez. Képes Gábor elmondta: európai viszonylatban Lengyelország egyáltalán nem volt technikailag lemaradva. A költő Lemet az első digitális bölcsésznek tartja, akinek mély érzéke volt a tudományhoz.

Nemere István arról beszélt, hogy Lem szociopesszimista volt, és sajnos igaza lett, mert a tömegtájékoztatás és főleg a tömegszórakoztatás eszközein keresztül egyre lejjebb megy a műveltség színvonala. „Elég megnézni, hogy a kereskedelmi tévék műsorainak szintje hol van. Az ember minden egyes műsor után, amit kitalálnak, azt hiszi, hogy ennél lejjebb már nem mehet, aztán valamelyik csatorna megint előugrik valamilyen vetélkedővel, ami nézhetetlen annak, aki kicsit is gondolkodik” – tette hozzá az író, műfordító.

A Stanisław Lemről szóló teljes beszélgetés visszanézhető a Wacław Felczak Alapítvány Facebook-oldalán.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom