Kultúra

Silány időből az örökkévalóba

Dante-tárlat a PIM-ben

Danténak a magyar irodalomban és képzőművészetben megjelenő hatásait mutatja be a Silány időből az örökkévalóba című kamarakiállítás, amely mától látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

Az itáliai mester halálának hétszázadik évfordulója alkalmából a PIM, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből olyan kincseket válogattak össze, amelyek ritkán szerepelnek a nagyközönség előtt. Az MTI-nek H. Bagó Ilona muzeológus úgy fogalmazott: a kiállított dokumentációk és művek izgalmasan mutatják meg, hogy az Isteni színjáték milyen sokféle hatást gyakorolt a magyar művészetre.

A Dante-hatás irodalmi vonatkozásai között szerepel például Babits Mihály két Dante-szonettje, amely a költő halálának hatszázadik évfordulóján a Nyugatban jelent meg. A tárlat kurátora Pál József irodalomtörténész.

Kapcsolódó írásaink

Az anyanyelvi kultúra márkaarca

ĀÖsszenyitják a Károlyi-palota udvarát a kerttel, emellett izgalmas programokkal, interaktív busszal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készülnek a Petőfi Sándor-emlékévre

Füstfelhő mögött a költő

ĀCzinki Ferenc interjúiból egy olyan vidám figura képe rajzolódik ki, aki gyerekekkel játszott, és a szőnyegen hemperegve kacagott, hogy nyert