Kultúra

Megkezdődött a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

Ápolni az örökséget

„Az európai és benne a magyar zenekultúra művészeti hagyatékát ápolni kell” – hangsúlyozta Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny nyitókoncertjén vasárnap, a budapesti Zeneakadémián.

Hozzátette, az európai és a magyar kultúra örökségét méltó módon kell megőrizni, a társadalom elé tárni és továbbörökíteni gyermekeink számára. Ehhez tehetségekre van szükség, akik kiemelkedő képességeik révén egyedi látásmódjukkal tolmácsolják ezt a hagyatékot számunkra. Szamosi Szabolcs, a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az előadóművészeknek az élményt és az adrenalint a fellépés, a versenyek jelentik.

A nyitóesten a Szent István Filharmonikusok Balázs János zongoraművésszel és Kovács János vezényletével Liszt-műveket szólaltattak meg. A versenyen a világ minden részéről érkező hetvenkét jelentkező méreti meg magát. A 15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny szeptember 19-én gálakoncerttel és díjátadóval ér véget.

Kapcsolódó írásaink