Kultúra

Konferenciát rendeznek Szent Imre és Szent László emlékezetéről

Kecskemét, piarista templom

Csütörtökön Szent Imre és Szent László emlékére konferenciát rendeznek Kecskeméten a piarista templomban. A kilenc órakor kezdődő tudományos tanácskozást reggel nyolc órától szentmise előzi meg.

Az eszmecserét Szemereyné Pataki Klaudia polgármester nyitja meg, köszöntőt mond Lévai Jánosné önkormányzati képviselő. Plenáris előadást tart Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Szent Imre és Szent László élő emlékezete címmel, illetve Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Szent Imre és Szent László példája címmel.

Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója Szent László, a lovagkirály mint a gyalogság védőszentje elnevezéssel tart prezentációt. A nap folyamán az érdeklődők meghallgathatják még a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóját, Rosta Szabolcsot, aki a 21. századról régész szemmel értekezik majd, illetve Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket, aki Szent Imre és Szent László örök emlékezetéről mond majd beszédet. Az emlékkonferenciát közös ima és ének zárja.

Kapcsolódó írásaink