Kultúra

Könyv Kováts Mihály huszárezredesről

Az amerikai lovasság atyja

Az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt huszárezredesről, Fabritzy Kováts Mihályról szóló kötetet mutattak be szombaton szülővárosában, Karcagon.

A tiszt hősiessége révén nemzetközileg is ismertté és elismertté vált, kultusza az Atlanti-óceán mindkét partján elevenen él – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Zrínyi Kiadó gondozásában megszületett könyv bemutatóján.

A hős magyar ezredes emlékének ápolásában 1991 óta kiemelkedően fontos szerepe van a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesületnek – fűzte hozzá, majd a könyvet reprezentatív, hiánypótló kiadványnak nevezte, amely méltó emléket állít a magyarok és amerikaiak közös hősének. Fazekas Sándor, a kiadvány helytörténeti szakmai lektora arról beszélt, hogy értékes életút tárul fel a kötetben.

A korábbi földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a kálvinista kisnemesi családból származó huszárezredes a szabadság mellett kötelezte el magát. A könyv – amely újszerű megvilágításban, modern felfogásban tárja az olvasók elé a rendkívüli katona életútját – kétnyelvű, így a magyar mellett az amerikai közönség is érdeklődéssel veheti kézbe.

Kapcsolódó írásaink