Kultúra

Évfordulókról szóló kiadvány jelent meg

A könyv izgalmas és nagy horderejű eseményeket is bemutat

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Petőfi Kulturális Ügynökség együttműködésében megjelent a Nemzeti Évfordulóink című könyvsorozat legújabb kötete, amely a 2021-es év legjelentősebb magyar vonatkozású évfordulóit tartalmazza.

Évfordulókról szóló kiadvány jelent meg

A frissen megjelent e-kiadvány előszavában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az emlékezés jelentőségére hívja fel a figyelmet.

A könyv a teljesség igénye nélkül olyan magyar vonatkozású jelentős évfordulókat tárgyal, mint például Jancsó Miklós filmrendező, Cziffra György zeneszerző, Pilinszky János költő, Mészöly Miklós író, Romhányi József író, költő születésének 100. évfordulója, a soproni népszavazás és a trianoni békeszerződés 100. évfordulója vagy az LGT zenekar megalakulásának 50. évfordulója – olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség tegnapi közleményében. „Az online formában elérhető katalógus különlegessége, hogy a klasszikus születési, halálozási évfordulók mellett izgalmas és nagy horderejű eseményeket is bemutat, mint Mindszenty József bíboros száműzetése vagy IV. Károly király visszatérési kísérletei” – írja az ügynökség.

Az e-kiadvány illusztrátora Csuth Péter, szerkesztőbizottságának tagjai Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, Kecskeméti Gábor, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, Mikó Árpád, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézeté­nek tudományos főmunkatársa és Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár intézet­vezetője. A kiadvány elérhető a PIM Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) felületén és az Issuu.com platformon.

Kapcsolódó írásaink