Kultúra

Sou Fujimoto Budapesten

A Magyar Zene Háza japán tervezője a Brain Bar miatt jön a fővárosba

A Magyar Zene Háza tervezője, a japán sztárépítész, Sou Fujimoto is részt vesz Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar „Jövő városai” témában indított mai panel­beszélgetésén a Millennárison  – derül ki a Városliget Zrt. lapunkhoz tegnap eljuttatott közleményéből.

Sou Fujimoto Budapesten
A jövő városairól beszél majd
Fotó: Városliget Zrt.

Mint írják, Fujimoto szerint minden építész egyik nagy álma, hogy modern múzeumot tervezhessen, és a Magyar Zene Háza kiválóan megtestesíti azt, ami a mai múzeumépítészetben érdekes: önmagában egy klasszikus kiállítótér ugyanis már nem elég vonzó, oda kell tenni mellé további funkciókat, például előadótermeket, oktatási tereket.

Fujimoto filozófiájának legfontosabb iránya építészet és természet összefonódása, ami, nézete szerint, az építészet kezdetéig nyúlik vissza, ugyanakkor nagyon is kortárs probléma, és alapvető kérdés marad a jövőben is. A Magyar Zene Háza tervezésére 2014. őszén kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázatra 168 pályamű érkezett a világ minden tájáról. Sou Fujimoto terve kiemelke­dett a mezőnyből, a nemzetközi zsűri többek között az épület könnyed, transzparens megjelenését
és a parkkal való harmonikus kapcsolódását méltatta.

A beszélgetésben a starchitect tervezője mellett Lasma Ivaska, a MOME Innovációs Igazgatója, Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Roman Sysel, a Bolt regionális menedzsere is részt vesz.

A Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára? című programot 15 órától a Brain Bar YouTube-csatornáján követhetik az érdeklődők.

Kapcsolódó írásaink