Kultúra

Ír folklórmese és magyar kisfilm a legjobb animációk között

A kecskeméti stúdió és az ott készült produkciók csodálatos büszkeségeink – hangsúlyozta Káel Csaba kormánybiztos a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjátadóján

Átadták a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjait szombat este a kecskeméti Hírös Agórában. A szemle zárógáláján részt vett Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki köszöntötte az ötvenéves Kecskemétfilmet és vezetőjét, Mikulás Ferencet.

Ír folklórmese és magyar kisfilm a legjobb animációk között
Tomm Moore ír trilógiájának záródarabját a közönség is szerette
Fotó: Kecskeméti Animációs Filmfeszt

Amint azt lapunkban is megírtuk, augusztus 11-én vette kezdetét a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, amelyen tizenkilenc kategóriában kilencven alkotás versengett egymással, európai és hazai mezőnyben. A tegnap este véget ért, kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén megemlékeztek a nemrég elhunyt Jankovics Marcellről, Gyulai Líviuszról és Richly Zsoltról, valamint köszöntötték a hetvenéves Orosz Istvánt és Cakó Ferencet. Fájó aktualitást adott a fesztiválnak a kilencvenéves id. Matolcsy György halála, aki a legendás Pannónia Filmstúdió, illetve az idén ötvenéves Kecskemétfilm egyik alapítója volt.

Noha a KAFF utolsó napján még tartottak ismétlő vetítéseket, a fesztivál díjait szombat este adták át a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban. A záróünnepségen részt vett Káel Csaba, mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki elmondta: nagyon fontos, hogy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál bemutatja az előző évek termését, és biztatja a szakmát arra, hogy előre kell lépni. A kormánybiztos kiemelte, a Nemzeti Filmintézet a továbbiakban is szeretné támogatni a fesztivált.

Káel Csaba beszédében köszöntötte az ötvenéves Kecskemétfilmet és annak vezetőjét, Mikulás Ferencet is. „A kecskeméti stúdió és az ott készült produkciók csodálatos büszkeségeink. Azt szeretnék, ha ez a munka tovább folytatódna” – hangsúlyozta.

A gálán kiderült, az európai egész estés alkotások versenyének zsűrije – Milorad Krstic, Varga Zoltán és Menyhei Szabolcs – az ír Tomm Moore Oscar-jelölt Wolfwalkers című fantasy-kalandfilmjének ítélte a kategória fődíját. Az alkotás Moore kelta folklórtrilógiája harmadik és egyben utolsó része, a Kells titka és A tenger dala folytatása. Az ír mese érdemelte ki a fesztivál közönségdíját is.

A magyar filmek díjairól Barta Dóra, Demeter Éva, Kollarik Tamás, Nyerges András és Waliczky Tamás döntött. A legjobb magyar tévésorozat és a legjobb európai tévésorozat, valamint a legjobb 3D-s film, illetve a legjobb forgatókönyv díját Horváth Mária, a Cigánymesék alkotója nyerte. A nyertes alkotást a Duna World csatornán két alkalommal sugározzák majd az év végéig, és négy hónapig a Médiaklikk.hu-n is megtekinthető lesz. A magyar filmkritikusok díját Ulrich Gábor Dűne című kisfilmje kapta, amely a legjobb animációs munka is lett. Darabos Éva Pá, kis panelom! és Horesnyi Máté Kisebbik rossz című műve dicséretben részesült. A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult, Akárhová című alkotásával.

Kapcsolódó írásaink

Csillagok, kamerák és tesztek

ĀÚjraindult a külföldi produkciók forgatása Magyarországon – Káel Csaba: Magyarországon nem állt meg a filmes élet – Kamaratárlaton mutatják be Adolf Zukor dolgozószobáját