Kultúra

Belmondóra emlékeznek

A Riói kalandot jövő vasárnap nézhetjük meg – A Frankofón Filmnapok programjában Isabelle Huppert, Charlotte Gainsbourg és Omar Sy legújabb filmjei szerepelnek a húsz éve készült Amélie csodálatos élete mellett

A hétfőn elhunyt Jean-Paul Belmondo előtt is tiszteleg a 11. Frankofón Filmnapok őszi kiadása, amelyen tizenöt filmet vetítenek szeptember 14. és 19. között Budapesten és vidéken. Jövő vasárnap a Francia Intézetben műsorra tűzik a francia legenda főszereplésével készült Riói kalandot.

Belmondóra emlékeznek
Florent Héridel (jobbra) bejelentette: tizenöt filmet vetítenek majd
Fotó: MH/Purger Tamás

Idén rendhagyó módon valósul meg a 11. Frankofón Filmnapok, amelynek őszi kiadása az áprilisban a pandémia miatt online megtartott fesztivál élő folytatása, más filmekkel – jelentette be a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján Florent Héridel, a Francia Intézet kulturális attaséja.

Hozzátette: a szemle bemutatja mások mellett Isabelle Huppert, Monica Bellucci, Omar Sy, Charlotte Gainsbourg és Francois Ozon friss filmjeit, de levetítik Jean-Pierre Jeunet húsz éve készült és azóta kultfilmmé vált alkotását, az Amélie csodálatos életét is.

A sajtótájékoztatón természetesen megemlékeztek Jean-Paul Belmondo haláláról is. Florent Héri­del felidézte, miért tekinthetjük a színészt nemcsak a francia filmművészet, a Nouvelle Vague, de az egész filmipar egyik ikonjának is. „A Kifulladásig, a Bolond Pierrot és A profi mellett Belmondo hosszú karrierje során nemcsak újhullámos művészfilmekben, hanem számtalan vígjátékban, közönségfilmben is szerepelt” – emelte ki az attasé.

Hozzátette: éppen azért esett választásuk az 1964-es Riói kalandra, hogy megmutassák a franciák által csak Bébelnek becézett művész könnyedebb, kevéssé ismert alakításait is. Philippe de Broca filmjét szeptember 19-én délután láthatjuk a Francia Intézetben.

Héridel Belmondo pályájából és a francia új hullámból kiindulva rögtönzött filmtörténeti előadást is tartott. „Az új hullám öröksége a vígjátéki, illetve a jó értelemben vett közönség- vagy sikerfilmek hagyományaival együtt él a mai napig a francia filmművészetben. A Frankofón Filmnapokon ízelítőt adunk ebből, de az is tapasztalható lesz, miként követik a ma nagy rendezői az újhullámos módszereket” – hangsúlyozta Héridel.

Beszélt azokról a színészlegendákról is, akiknek csillaga – Belmondóéhoz hasonlóan – a hatvanas években ívelt fel, de a mai napig aktívak, és képesek időről időre megújulni, mint Catherine Deneuve, Gérard Depardieu vagy éppen Isabelle Huppert, aki a fesztivál nyitófilmjének főszereplője is.

Az attasé pár mondatban ismertette a szemle programjának legkiemelkedőbb filmjeit. A Jean-Paul Salomé rendezte Főnök asszony (La Daronne) című alkotásról, amellyel jövő szerdán este elkezdődik a fesztivál, elmondta, Huppert egy olyan rendőrségi tolmácsot alakít benne, aki idővel maga veszi át a helyi drogkereskedelmet.

Kiemelte Francois Ozon ’85 nyara (Été 85) című drámáját, amely keserédes történet a felnőtté válásról, és a Frankofón Filmnapokon lesz az országos premierje. A Gaël Faye énekes nagysikerű, a ruandai népirtást és a burundi polgárháborút feldolgozó könyvéből készült A gyerekkor földjével (Petit Pays) kapcsolatban megjegyezte, egyik szereplője a magyar származású Varga Veronika, aki személyesen is részt vesz a film budapesti bemutatóján.

Héridel azt is bejelentette, hogy vendégként Budapestre látogat és közönségtalálkozón vesz részt a Latcho Drom és a Gadjo Dilo című filmjeiről ismert Tony Gatlif, aki a Camargue vidékén forgatta Tom Medina című legújabb alkotását, amelynek bemutatója idén volt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az is elhangzott, hogy a szemlén műsorra tűznek egy hazánkban szinte ismeretlen klasszikus ínyencséget is: Georges Franju 1959-es Szemek arc nélkül (Les yeux sans visage) című thrillerét Pierre Brasseur főszereplésével, emellett vetítik Szász Attila Örök tél című filmjét is, francia felirattal. A részletes program elérhető a Facebookon és a Francia Intézet honlapján.

Kapcsolódó írásaink