Kultúra

A „magyar Pasolini” filmjei a mozitermekben

Virágvasárnap

A holnap reménye címmel olasz–magyar filmvetítés-sorozat indul a fővárosban és hét vidéki helyszínen Gyöngyössy Imre költő, filmrendező (1930–1994) emlékére.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével és a Római Magyar Akadémia szervezésében a diktatúra célkeresztjében alkotó filmrendező felújított és digitalizált filmjei kerülnek a vászonra. Gyöngyössy Imre 1930-ban született Pécsen, gyermekkorát falun töltötte, ahol édesapja körorvos volt. Innen Pannonhalmára, a bencésekhez került, ahol anyanyelvi szinten tanult meg olaszul. 1951-ben mint egyetemi hallgatót letartóztatták.

Egy koncepciós perben államellenes összeesküvés vádjával három év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték. A börtönből súlyos betegségekkel szabadult. 1956-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben diplomázott. Első játékfilmjével, a Virágvasárnappal nemzetközi hírnevet szerzett. A külföldi kritika elismerte, az olasz újságok a magyar Pasoliniként emlegették.

Műveiben a szabadság határait és határtalanságát is kutatta. Szeptemberben és októberben filmjei közül látható lesz a Virágvasárnap a Jób lázadása, az Add tudtul a fiaidnak és a Száműzöttek is.

Kapcsolódó írásaink

Apraja-nagyja

ĀAz élet dicsérete ízig-vérig kosztümös angol sorozat, szemet gyönyörködtető tájakkal