Kultúra

Liszt Ünnep névvel indul új kulturális fesztivál

Október 8-án kezdődik a nemzetközi összművészeti forgatag

Liszt Ünnep néven új nemzetközi kulturális fesztivált indítanak, amely október 8. és 24. között irodalmi és képzőművészeti programokkal, komoly-­ és népzenei koncertekkel, valamint opera- és tánc-előadásokkal várja az érdeklődőket.

„Idén kétszáztíz éve született Liszt Ferenc a nemzetközi zenei és kulturális élet sarokköve: az életművét jellemző műfaji és formai gazdagság, szellemi nyitottság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, iránymutató” – hangsúlyozta Káel Csaba, a Liszt Ünnep névre keresztelt összművészeti rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója az új fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.

Mint kiemelte, az ünnep főhajtás Liszt zsenialitása előtt, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű komponista műveit tűzi műsorra. Hozzátette: a fesztivál programjaival a lehető legtöbb embernek szeretnék a felfedezés élményét nyújtani, és országos méretűvé tenni a rendezvényt. A sajtótájékoztatón elhangzott, az eseménysorozat nyitókoncertjén, október 8-án a Magyar koronázási mise a Mátyás-templom falai közt hangzik fel, Liszt Esztergomi miséjét pedig az esztergomi bazilikában hallgathatjuk meg. Klukon Edit és Ránki Dezső koncertsorozatot tart, Liszt orgonára komponált művei fővárosi templomokban szólalnak meg. A világhírű orgonaművész és karmester, Martin Haselböck október 12-én érkezik a fesztiválra.

A programismertetésből kiderült, a Zeneakadémián négynapos, zenetudományi és -történeti konferen­ciát is rendeznek. Október 23-án A szabadság hangja című esten Bartók és Liszt egy-egy műve mellett a Müpa Zeneműpályázatának egyik győztes kompozíciójával, Szentpáli Roland A magyarokhoz című művének ősbemutatójával emlékezhet a közönség, de bemutatják Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljét is.

Mindemellett a Liszt Ünnep részeként valósul meg a Margó Irodalmi Fesztivál, az Art Market Budapest és a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál is.

Kapcsolódó írásaink

Csillagok, kamerák és tesztek

ĀÚjraindult a külföldi produkciók forgatása Magyarországon – Káel Csaba: Magyarországon nem állt meg a filmes élet – Kamaratárlaton mutatják be Adolf Zukor dolgozószobáját