Kultúra

Böjte Csaba: Tartsuk saját kezünkben a sorsunkat!

Az evangéliumért olyan dolgokat is ki kell mondani, amitől nem lesz közkedvelt az ember – figyelmeztet a Mandiner jubileumi, századik lapszámában Böjte Csaba.

A ferences szerzetes hangsúlyozza; a hamarosan Budapestre látogató Ferenc pápa a keskeny utat járja és a katolikusok elé tárja, hogy nem tragikus hősökre van szükség, hanem az örömhír követeire. „Krisztus eljövendő országa még nem épült fel; kitartó, verejtékes munkával kell megvalósítani – ez konfliktusokkal, áldozatokkal is jár” – mondja Csaba testvér. A dévai szerzetes a progresszív irányzatokkal kapcsolatban határozottan kijelenti: a bűnt nem lehet átkeretezni, bűn marad. Mint mondja, bár vannak erre irányuló törekvések, „a jót nem szabad rossznak hazudni, ahogy a rosszat sem szabad jónak”.

A nagyinterjú keretében Csaba testvér több ízben is hangsúlyozza, nem szabad félreverni a harangokat, mert azok baljós hangja mellett senki sem fog házasságra gondolni, családot alapítani, gyermeket vállalni. Különösen igaznak látja ezt az erdélyi magyarság helyzetével kapcsolatosan, amelynek számos szempont alapján sosem voltak még a maihoz fogható lehetőségei, mégis, jelentős véráldozatot könyvelhetett el a mögöttünk álló évtizedekben.

Kapcsolódó írásaink