Kultúra

A Duna Nap célja a megmaradás erősítése

Összetartozunk!

Hetedszer rendezték meg szombaton az erdélyi Torockón a Duna Napot. A 2014-ben megnyílt torockói Duna-ház egy egész évben működő kulturális központ, amelynek kiemelkedő eseménye a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó egynapos rendezvény.

A Duna Nap célja a megmaradás erősítése
A Duna Nap célja a megmaradás erősítése
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Duna Nap célja a szülőföldön maradás és a megmaradás erősítése – mondta a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna szombat déli Híradójában. Dobos Menyhért Tamási Áron gondolatait idézve úgy fogalmazott: „Nekünk a világ szívének kapuján kell kopogtatni azért, hogy a magyarság hangját meghallják.”

A műsorban elmondta, hogy vásároltak egy Szent Korona-másolatot, amelyet szombaton díszmenettel vittek át a torockói templomba, ahol állandó kiállításon láthatják az érdeklődők. Simicskó István Torockón elmondta: fontosnak tartja  hogy a magyarság lelki, szellemi összetartozása erősödjön, mert szerinte olyan globalizációs folyamatok vannak a világban, amelyek valamennyi nemzetnek kihívást jelentenek.

A KDNP frakcióvezetője kiemelte: fel kell készülni arra, hogy „azt az örökséget, amelyet szüleink, nagyszüleink ránk hagytak, itt, a Kárpát-medencében, megőrizzük és átadjuk gyermekeinknek, unokáinknak”. A legfontosabb üzenet, hogy „összetartozunk, bármilyen határok is vannak” – fűzte hozzá. A politikus szerint a 21. század a kihívások évszázada, nagyon komoly veszélyek leselkednek minden nemzetre és mindenkire, aki nem erősíti meg az önazonosság-tudatát.

Szükség van egy éntudatra, egy nemzettudatra és a keresztény hit megerősítésére is. Ez az, ami összeköt, és teljessé teszi az emberi közösségünket – fűzte hozzá a frakcióvezető. Az MTVA tájékoztatása szerint szeptember közepén a Duna World csatornán 26 perces összeállítást láthatnak a nézők a Duna Napról.

Kapcsolódó írásaink

A ghánai szemétteleptől Verespatakig

ĀAz Uránia mozi szeptembertől októberig vetített minisorozata fontos ökológiai kérdéseket feszeget, és azt vizsgálja, milyen viszonyban áll az ember a környezettel