Kultúra

Történelmi Karnevál helyett Savaria Napok

A római légiók seregszemléjével, gladiátorok összecsapásával, Kassai Lajos lovasíjászprogramjával várják a nézőket

Borfesztivál és Savaria Napok lesznek a patinás Savaria Történelmi Karnevál helyett Szombathelyen. Az évtizedek óta hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjén a rómaiak alapította vasi megyeszékhelyen megtartott programsorozatra az ország minden részéről várják a vendégeket.

A most ugyan kisebb léptékű, de továbbra is több helyszínen zajló színes programokkal igyekszik kárpótolni a város lakóit és az érdeklődőket a szervező önkormányzat. A háromnapos programkínálatban koncertek, a város római kori múltját idéző harci bemutatók, táncelőadások, kiállítások, gyermekprogramok és gasztronómiai érdekességek is szerepelnek.

A Savaria Napok ünnepélyes megnyitóját tegnap este az ilyenkor néhány napra benépesülő Történelmi Témaparkban tartották, ahol a következő két nap során római légiók seregszemléjével, gladiátorok összecsapásával és Kassai Lajos és tanítványai rendkívül látványos lovasíjászprogramjával várják a látogatókat. Az érdeklődők itt megismerkedhetnek a római kori tábori élettel és a korabeli gasztronómiával is.

Az Iseumban ma és holnap egész napos programmal várják a gyermekes családokat: régészeti bemutatókkal, játékos kincskereséssel, tudományos ismeretterjesztő előadásokkal, tárlatvezetéssel keltenék fel a gyermekek figyelmét. A főtéren tegnaptól helyi kötődésű együttesek váltják egymást, de fellépnek olyan ismert zenekarok is, mint a KFT vagy a Budapest Bár. A borfesztiválon a száraz vörösborairól méltán híres Kőszegi borrégió és az ország legjobb borászatainak kínálatát kóstolhatják meg az érdeklődők.

A Savaria Napok helyszínei között szerepel még a folkudvarrá változó Berzsenyi tér, ahol szombaton fellép többek között a helyi Ungaresca Senior Táncegyüttes, a Tükrös Zenekar, vasárnap pedig a vasi megyeszékhely híres Boglya Népzenei Együttese is. A felújított víztorony környékén, a KRESZ-parkban ma és holnap gyermekprogramokkal, a Romkertben és a Vasi Skanzenben tárlatvezetéssel, a Püspöki Palota kertjében pedig ma este az Isis Big Band jótékonysági koncertjével várják a közönséget.

Kapcsolódó írásaink

Isis-szentély Pannóniában

ĀVelünk élő rómaiak. Egyiptomtól Apuleiuson át Savariáig: az Iseumról az ötvenes évek óta tudunk, mára rekonstruálták az épület egykori elrendezését és a kultusz történetét is