Kultúra

Hunyadi János kormányzóvá választása a Királyfeszten

Látványos harci bemutató Rákos mezején

Családbarát hagyományőrző fesztivált rendeznek szeptember 11–12-én a nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydombon.

Hunyadi János kormányzóvá választása a Királyfeszten
Pál István Szalonna
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A zenés forgatagban a hagyományőrzők korhű jelmezben játsszák el Hunyadi János kormányzóvá választását. Látványos harci bemutatók, koncertek, népművészeti vásár, középkori testedzés, állatsimogató és gyereksátor is várja az érdeklődőket. Fellép Agócs Gergely mesemondó, népzenész, a Cimbaliband, a Hollóének Hungarica, Pál István Szalonna (képünkön) és a Fonó Zenekar, valamint Szalóki Ági és együttese, a Tabulatúra, valamint Waszlavik Gazember László.

Az ingyenesen látogatható rendezvényen középkori krónikák, évkönyvek, régészeti kutatások alapján újból felállítják a rekonstruált nyolcvan négyzetméter alapterületű középkori királyi sátrat, amely a hagyomány szerint Rákos mezejének legmagasabb pontján, a Királydomb tetején állt valaha. 2020-ban az országgyűlés a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Királydombot, a középkori rákosmezei országgyűlések helyszínét, ahol királlyá választották Mátyás királyt, és ahonnan egykor a magyar vitézek hadba vonultak.

Ugyanezen a helyszínen egy ország mondta ki, hogy soha többé nem kér idegen uralkodót. A mostani Királyfeszt célja, hogy visszahozza a köztudatba azt a helyszínt, ahol őseink a magyar történelem fontos fordulóin az ország sorsáról döntöttek. További információ a Kiralydomb.hu-n érhető el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom