Kultúra

Megjelent a Beatinterjúk-sorozat befejező kötete

Négy újabb életút

Megjelent a Beatinterjúk III. című könyv. A magyar beatzene történetét feldolgozó sorozatban Bálint Csaba ezúttal Bencsik Sándor, Som Lajos, Szűcs Antal Gábor és Szigeti Ferenc induló éveit állítja a középpontba, egykori zenekari társak visszaemlékezésének segítségével.

A négy zenész a hetvenes–nyolcvanas években rockzenészként lett ismert és népszerű: Bencsik Sándor a P. Mobil és a P. Box, Szűcs Antal Gábor a Skorpió, Szigeti Ferenc a Karthago gitárosaként, Som Lajos pedig a Neo­ton, a Taurus és a Piramis basszusgitárosaként. A Beat­interjúk III.-ban számos olyan énekesnővel is olvasható interjú, aki abban a korszakban indult, köztük Karda Beával, az ős-Illés-tagok által alapított Stringsben szereplő Baranyai Judittal, a Futuramában és a Scampolóban megforduló Ádám Katival, valamint Hardy Anikóval és Nagy Judittal.

A könyvben gazdag fotóanyag és számos korabeli plakát is található. A sorozat első része, a 2017-ben megjelent Beatinterjúk I. az Illés, a Hungária, az Omega és a Syrius, a három évvel később kiadott II. a Metro, a Dogs, a Meteor, a Ferm és a Sámson zenekar sztoriját mesélte el, mára elfeledett közreműködők segítségével. Az újságíró, ügyvéd Bálint Csaba első kötete Radics Béla a beatkorszakban címmel 2012-ben jelent meg, ezt további hét zenei témájú könyv követte.

Kapcsolódó írásaink