Kultúra

Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját

Helyes döntés volt a keleti nyitás politikájának elindítása, amelyre most, a gazdaság újraindításakor is támaszkodhatunk: gazdasági kapcsolataink jó ütemben bővülnek, de a kultúra és a tudomány területén is újabb együttműködések jönnek létre – hangsúlyozta Varga Mihály Abaj Kunanbajev kazah költő szobrának avatásán. A Lakiteleki Népfőiskola kertjében felállított alkotás avatásán a pénzügyminiszter kifejtette: Magyarország földrajzi helyzete, kulturális adottságai, gazdasági lehetőségei tovább erősíthetik a kelet-nyugati kapcsolatokat.

Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját
Varga Mihály pénzügyminiszter, a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke, Ibrahim Abaj Kunanbajuli kazah költő mellszobrának avatásán Lakiteleken
Fotó: MH / Bruszt Veronika

A magyar és a kazah népet összekötő rokonság és barátság jelképe Abaj Kunanbajev kazah költő szobra, az ukrán Roman Vaszil alkotása – emlékeztetett Varga Mihály. A költő nemcsak saját műveivel gazdagította a kazah irodalmat, műfordításaival hozzájárult ahhoz is, hogy a kazah nép megismerhesse az európai irodalom kiemelkedő alkotásait – tette hozzá a tárcavezető.

Európa és Ázsia számára is előnyös a kapcsolatok szorosabbra vonása – jelentette ki Varga Mihály a magyar kormány keleti nyitás politikáját értékelve. A külföldről érkező magyarországi beruházások egyre nagyobb részét – több mint felét – immár az ázsiai országok valósítják meg, ennek is köszönhető, hogy a beruházások növekedése a járvány idején sem torpant meg hazánkban.

Varga Mihály mindezekhez hozzátette: a válságból azok az országok kerülnek majd ki megerősödve, amelyek polgáraik érdekeit előtérbe helyezve és saját adottságaikat figyelembe véve cselekszenek. Magyarország esetében ez azt jelenti, továbbra is eddig követett gazdaság- és társadalompolitikai elveink mentén dolgozunk, legyen szó családtámogatásról, munkahelyteremtésről, adópolitikáról vagy éppen a nemzetközi kapcsolatokról – hívta fel a figyelmet a miniszter. Mint fogalmazott: folytatjuk a keleti nyitás politikáját is, amelyen belül kiemelt figyelmet fordítunk a kazah-magyar kapcsolatok további erősítésére is.

Ibrahim Abaj Kunanbajuli kazah költő mellszobrának avatása
Ibrahim Abaj Kunanbajuli kazah költő mellszobrának avatása
Fotó: MH / Bruszt Veronika

Kapcsolódó írásaink