Kultúra

Virtuális koncertek a Magyar Zene Házából

Noha még épül, de már a hazai zenei élet legnagyobb játszanak a Magyar Zene Házában Szalóki Ágitól Harcsa Veronikán keresztül a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin házaspárig. Az új komplexumban felvett Mindekelőtt-sorozat koncertjeit hétfőtől élvezhetjük otthonunkban.

Virtuális koncertek a Magyar Zene Házából
A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével
Fotó: Magyar Zene Háza

A Liget Budapest Projekt új kulturális központját, a Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a hazai formációk: exkluzív koncerteket adtak ott helyben. A különleges sorozatot, amely a Mindenekelőtt címet viseli, hétfőtől lehet megtekinteni a Magyar Zene Háza közösségi oldalán és Youtube csatornáján. A Városliget Zrt. közleménye szerint a februárig hetente egy koncerttel jelentkező kezdeményezés lényege, hogy a közönség betekintést kaphasson abba, milyen zenei értékeket fog közvetíteni a 2021 végén megnyíló központ.

A Mindenekelőtt-sorozatban Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Sena, Németh Juci és G. Szabó Hunor, Szász Veronika és Bata István, illetve a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin házaspár és a Jazzbois zenekar próbálta ki az épülő Magyar Zene Háza majdani színpadát és egyéb tereit, például a különleges hangdómot is.

A Jazzbois zenekar is kipróbálta az épülő Magyar Zene Háza majdani színpadát
A Jazzbois zenekar is kipróbálta az épülő Magyar Zene Háza majdani színpadát
Fotó: Magyar Zene Háza

Amint arról már lapunkban is beszámoltunk, a Magyar Zene Háza multifunkciós intézmény lesz, célja a hazai zenei hagyomány megismertetése minden magyar és külföldi látogatóval, a 21. századi technikán alapuló, interaktív állandó és időszaki tárlatai mellett zenepedagógiai műhelyekkel, rendezvényekkel és szabadtéri koncertekkel is. Bár az épület csak a jövő év végén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a neves hazai előadóművészek közreműködésével készült videókkal már az átadás előtt ízelítőt kaphatunk abból, milyen izgalmas zenei programok és szolgáltatások várnak ránk az egyedi formavilágú épületben.

Objektum doboz

Amint azt a szervezők elmondták, a félig kész épület izgalmas helyszínt kínált ahhoz, hogy a házba invitáljanak zenészeket, és ezeket a különleges alkalmakat hanggal, illetve látvánnyal is rögzítsék – a közönség legnagyobb örömére, hiszen a tavaszi karantén idején zajló első "évadot" is több tízezren látták.

Ezen kívül a virtuális koncertsorozat kiválóan példázza azt a műfaji sokszínűséget, amelynek a központ teret kíván adni. tavasszal és most is a legkülönfélébb stílusokban játszó előadóművészek vehették birtokba egy-egy napra a leendő helyszíneket, zenét csempészve a már most élő-lélegző, de folyamatosan változó akusztikájú és hangulatú házba.

A Magyar Zene Háza a Mindenekelőtt felvételének idején
A Magyar Zene Háza a Mindenekelőtt felvételének idején
Fotó: Magyar Zene Háza

A Mindenekelőtt-sorozat első évadában fellépett mások mellett Szalóki Ági énekes, Lukács Miklós cimbalomművész, illetve a Mörk és a Generál zenekarok tagjainak alkalmi formációja. Az elmúlt hónapokban rögzített, őszi koncertsorozat előadói közül Szász Veronika és Bata István duójának improvizatív muzsikája a népzene, a jazz és az elektronika sajátos fúziója.

Németh Juci a hazai underground színtér kiváló énekese, G. Szabó Hunor jazzdobos a Qualitons zenekar frontembere. Sena Dagadu a reggae, a dancehall, a hip-hop, a funk és rock műfaji elemeit ötvöző Irie Maffia együttes énekesnőjeként vált a hazai zenei élet kiemelkedő alakjává, 2013 óta önálló karrierje is felfelé ível.

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitárművész pedig az emeleten rögzítették az In a Dosen Fortnights című számukat. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, Liszt- és Kossuth-díjas brácsa-, illetve hegedűművészek szintén koncertet adtak a Házban. A felvételek szüneteiben úgy fogalmaztak, érdekes volt számukra egy ilyen egyedi, még épülő helyszínen játszani, és várják, hogy az elkészült Magyar Zene Háza koncerttermében vagy szabadtéri színpadán is felléphessenek.

Mint kiemelték, különösen azért, mert az épület természetközelisége, illetve zenepedagógiaifókusza inspirálóan hat rájuk.
A Mindenekelőtt-sorozat legújabb és korábbi videói elérhetőek a Magyar Zene Háza csatornáin, de közelgő ünnepekre tekintettel a Spotify streaming-platformra egy huszonöt dalból álló karácsonyi lejátszási listát is összeállítottak.

Kapcsolódó írásaink

Hangszer nélkül nincs zeneművészet

ĀA kiállítás hiánypótló, mert itthon nagyon kevés szó esik a hangszerkészítésről, pedig az ágazatot Trianon után a semmiből építették újra világszínvonalúvá a mesterek