Kultúra

Képzelet és valóság

Bemutatták az Ybl-díjjal kitüntetett Szenes Istvánról szóló monográfiát a Pesti Vigadóban

Megtartották Szenes István Ybl-díjas belsőépítész Képzelet és valóság című életmű-kiállításának zárórendezvényét nemrég a Pesti Vigadóban. A finisszázs részeként az alkotóról szóló monográfiát is bemutatták.

Képzelet és valóság
Az esten Keppel Márton (jobbra) kérdezte a művészt és Dvorszky Hedviget
Fotó: MH/Purger Tamás

Életünk minden pillanatában kapcsolatba kerülünk az építészettel. Amikor egy kávézó, lakás, hotel, bank, színház vagy kórház küszöbét átlépjük, a belsőépítész saját esztétikai nyelvén szól hozzánk, a terekbe filozófiáját is beépíti. Szenes István Ybl-díjas belsőépí­tész egész életében a harmónia megteremtésére és közvetítésére törekedett, olyan lenyűgöző enteriőrök megalkotása fűződik a nevéhez, mint a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely, az Uránia Nemzeti Filmszínház rekonstrukciója és a veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciója.

Képzelet és valóság című életmű-kiállításának nemrég tartott finisszázsán Keppel Márton művészettörténész vezette végig a résztvevőket a tervezőművész munkásságát bemutató gyűjteményen, azt követően pedig az MMA Kiadó és a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület közös szervezésében bemutatták az életművet összegző monográfiát a Makovecz-teremben.

Szenes István a rendezvényen hangsúlyozta: nagy kiváltságnak tartja, hogy egy éven belül a kiállítása és a könyv kiadása is megvalósult. A bemutató kezdetén a belsőépítész köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette őt a munkában, majd arról beszélt, hogy nem volt egyszerű összeválogatni azokat az alkotásokat, amelyek végül megjelentek a róla szóló kötetben.

„Néha csak ültem a gép előtt, és próbáltam a múltamból előkeríteni a rajzokat. Mindig újabb és újabb rajzok kerültek elő, aztán lementem a raktárba, ott is ugyanez volt a helyzet, szóval őrült mennyiségű rajz ömlött ki mindenhonnan. Az ember csak dolgozik, és dolgozik, nem veszi észre, hogy múlnak az évek, és elmúlnak a feladatok is.

Boldog lehetek és hálás, hogy kezembe foghatom ezt a könyvet, ami sok szempontból az én egyéniségemet, alkotói életemet mutatja meg” – fűzte hozzá Szenes István, aki azt is elmondta, hogy szerinte egy művész számára nem árt, ha megtalálja saját filozófiáját, és úgy gondolja, hogy az övé a kötetben benne van.

Dvorszky Hedvig szerkesztő kiemelte, hogy a monográfia személyes történeteket is felvonultat, és műhelytitkokra is fényt derít, emellett jó összefoglalója annak, ami a kortárs magyar építészetről elmondható. Az esten az is elhangzott, hogy a kiadvány első része rálátást nyújt a művész életére, a monográfia mintegy százötven oldalas, második részében gazdagon illusztrálva, sok fotóval és tematikára lebontva látható az életmű.

 Az utolsó oldalakon a pályatársak osztják meg gondolataikat az olvasókkal Szenes Istvánról.

A könyvbemutatót követően köszöntők is elhangzottak a tervezőművész hetvenötödik születésnapjának alkalmából, amelyet Szenes István az  életműkiállítás kurátorával, Láng Judittal együtt ünnepelt, akihez évtizedek óta szoros barátság fűzi.

Kapcsolódó írásaink