Kultúra

Szeptemberben kezdődik a MITEM

Tizenkilenc produkció érkezik tizenhárom országból a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, amelyet többszöri halasztás után szeptember 17. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Színházban.

Szeptemberben kezdődik a MITEM
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója (b), Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár (k) Alekszandar Popovszki, a maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője (j)
Fotó: MH/Purger Tamás

Szeptember 17. és október 9. között tartják meg a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) - hangzott el a színházi fesztivál sajtótájékoztatóján Budapesten.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális élet szereplői a járvány alatt is dolgoztak, ennek eredményeként rendezhetik meg a két alkalommal is elhalasztott találkozót. A gazdag kulturális programkínálat jól mutatja, hogy a művészekre számíthatunk akkor, amikor az életet újraindíthatjuk - tette hozzá.    

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója elmondta, hogy a színházi találkozón az eredetileg meghívottak közül egy indiai és egy vietnami színház kivételével minden társulat részt tud venni. A fesztiválon olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései lesznek láthatók, mint például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Aleksandar Popovski, Emma Dante és Victoria Thierrée Chaplin - sorolta a vezérigazgató. Vidnyánszky Attila kifejtette, hogy a találkozót idén is a szakmai, a műfaji és a gondolati sokszínűség jegyében rendezik meg, a szervezők célja, hogy a rendezvény minden szempontból nyitott fesztivál legyen.

Az résztvevők közül kiemelte Robert Wilsont, akinek különleges Oidipusz-előadását láthatja majd a közönség. A világhírű rendezőhöz egy kiállítás is kapcsolódik. A fejemben táncolok című videoinstallációval Hanajagi Szuzusi japán koreográfusnak állít emléket a Ludwig Múzeumban - tette hozzá.

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján Törőcsik Marira emlékeznek, a művésznő végakaratának megfelelően a programot Bérczes László rendezi.  

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója
Fotó: MH/Purger Tamás

A sajtóeseményen Aleksandar Popovski, a maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője elmondta, hogy két rendezését, a Rómeó és Júliát, valamint A Mester és Margaritát láthatja a közönség a MITEM-en.
Kulcsár Edit dramaturg, a MITEM főszervezője a fesztivál programjából kiemelte Tompa Gábor rendezését. A Godot-ra várva című darabot portugál színészek előadásában láthatja a közönség.

Hozzátette, hogy a fesztiválon több határon túli magyar színház is szerepel: a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata Az ember tragédiája című előadását mutatja be, emellett látható lesz a magyarkanizsai színház Pilinszky János művei alapján készült Éjidő című darabja, a Kolozsvári Állami Magyar Színházból Nagy Botond Nóra rendezése, valamint Szőcs Géza Raszputyin című darabja, amelyet a Szatmárnémeti Északi Színház társulata az orosz-tatár Szardar Tagirovszkij rendezésében ad elő.

Kozma András dramaturg, a fesztivál szervezője elmondta, hogy a MITEM záróelőadásán egy kevésbé ismert Gorkij-művet, A nap fiait láthatják a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház előadásában a nézők. A társadalmi dráma a kolerajárvány alatt játszódik.

A szervező a rendezvény „különleges csemegéi” között említette az algériai színházi élet „motorjának” számító Omar Fetmus kamaradarabját, amely az algériai művészek nehéz életét ábrázolja.
A Nemzeti Színház három saját előadását - Az ajtót, a Médeiát, valamint A Mester és Margaritát - mutatja be a találkozón.
A színházi előadások és szakmai programok mellett a fesztivál ideje alatt kiállítások, koncert és filmvetítés is várja a közönséget. A korábbi fesztiválidőpontra váltott jegyek, bérletek beválthatóak a szeptemberben kezdődő eseményre.

Kapcsolódó írásaink