Kultúra

Kilencvenéves Keleti Éva, a fotográfia nagyasszonya

Művészportrék

Ma ünnepli kilencvenedik születésnapját Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotóriporter, a magyar fotográ­fia nagyasszonya. Keleti Éva Budapesten született 1931-ben.

Kilencvenéves Keleti Éva, a fotográfia nagyasszonya
Keleti Éva
Fotó: MH/Purger Tamás

Előbb a Magyar Fotónál volt fotóriporter 1955-től, majd jogutódjánál, a Magyar Távirati Irodánál (MTI) dolgozott. Az Új Tükör munkatársa 1976 és 1989 között, emellett 1992-től 2014-ig az Europress fotószerkesztőségének vezetője volt. A színházi fényképezésben iskolát teremtett, a Színházi Adattár több ezer képét őrzi, ikonikus felvételek készített például Latinovits Zoltánról és Ruttkai Éváról, Törőcsik Mariról is.

A Magyar Fotóriporterek Társaságának alapító tagja, 1997-től elnöke, több ízben a World Press Photo zsűritagja volt. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke 2015-től. Oly távol és közel című albuma 2004-ben jelent meg, 2007-ben az MTI Film Színház Muzsika című könyvsorozatában kiadták művészportréit. Életművét a Műcsarnok 2019 végén Élet/Kép címmel retrospektív kiállításon mutatta be.

Kapcsolódó írásaink

A fotográfia aranykora

ĀSzázhuszonöt éve nyitott meg a Műcsarnok – Mától látogathatóak az aktuális kiállítások, többek közt a Fotóikonok – Archívumból történelem Capa és Kertész képeivel