Kultúra

Százharminc elsőéves a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Az intézmény történetének legnagyobb fejlesztési folyamata zajlik

A FreeSZFE kapcsán a sajtóban a hétvégén megjelentekre reagálva a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetemet annak korábbi vezetése minden elemében lepusztult állapotban hagyta hátra. Eddig is egyértelmű volt, hogy számukra a hallgatók is csak eszközök, akiket lelkiismeret-furdalás nélkül felhasználnak annak érdekében, hogy hátráltassák az SZFE sikeres modellváltását és megújítását” – hangsúlyozta a közlemény.

„Ennek a rombolásnak a legújabb állomása a hallgatók egy csoportjának előre megtervezett távozási akciója. Nem vagyunk meglepve, de nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait.

Ezzel megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE kép­zési lehetőségeitől” – reagál a szöveg arra, hogy a sajtóban megjelentek szerint újabb 41 hallgató hagyja el az SZFE-t, illetve csatlakozik a FreeSzFE-hez.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetemen az intézmény több mint százötven éves történetének legnagyobb megújulási és fejlesztési folyamata zajlik. Az előző vezetés által méltatlanul lepusztulni hagyott ingatlanokat felújítottuk, a mozgó­képes képzések pedig egy magas színvonalú stúdiókkal és tantermekkel felszerelt, új oktatási helyszínen indultak el.

Több száz mil­liós értékben szereztünk és szerzünk be modern film- és színháztechnikai eszközöket, amelyek révén az SZFE az elkövetkező években Európa egyik legjobban felszerelt és legszínvonalasabb színházi és mozgóképes felsőoktatási intézményévé válik” – emlékeztet a közlemény, amely így zárul: „A megújulás hírére az SZFE-re az idén sokszoros volt a túljelentkezés. A sikeres felvételi eljárás eredményeként szeptemberben százharminc elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait egyetemünkön.”

Kapcsolódó írásaink

Átgondolt, módszeres építkezés

ĀSzarka Gábor kancellár: A Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása sikeres – Vidnyánszky Attila: Százharminc hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben