Kultúra

Kiállítás nyílt az idén kilencvenéves Szegedi Szabadtéri Játékok fesztiválplakátjaiból

A grafika történetén is végighaladhatunk

A fesztivál plakátjaiból válogató kiállítás nyílt a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából Szegeden, a Klauzál téren. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a szabadtéri tárlat megnyitóján felidézte, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok 1931. június 13-án a Magyar Passió előadásával kezdődött, amelyet Hevesi Sándor rendezett.

A fesztivál az évtizedek során Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színházává vált. Bár a második világháború alatt és azt követően csaknem két évtizedig szüneteltek az előadások a Dóm téren, 1949-ben megnyílt a fesztivál kisebbik játszóhelye, az Újszegedi Szabadtéri Színpad, 1959-ben pedig a Fogadalmi templom előtt is újraindultak az előadások – idézte fel az MTI. Nátyi Róbert, a Regionális Összművészeti Központ vezető kurátora elmondta, a tárlatra kiválasztott csaknem negyven plakát nemcsak a fesztivál történetének egy-egy jelentős eseményét eleveníti föl, hanem azt is bemutatja az érdeklődőknek, hogy az évtizedek során hogyan változott az alkalmazott grafika.

Az idei jubileum alkalmából a fesztivál történetét bemutató hetvenperces dokumentumfilm is készült, amelyet az érdeklődők a kiállított plakátok alján elhelyezett QR-kód segítségével érhetnek el a szervezők tájékoztatása szerint.

Kapcsolódó írásaink