Kultúra

A jó barát, aki soha nem hagy el

Esztétikai ereje is van az albumnak, amelyben összegyűjtötték azokat a könyveket, amelyek megváltoztatták a történelmet a Holt-tengeri tekercsektől Nyúl Péteren át A kis hercegig

A Google Books adatai szerint a világon csaknem százharmincmillió könyvet adtak ki egészen mostanáig. Egy angol kiadó arra vállalkozott, hogy ebből a rengeteg kötetből összegyűjti azokat, amelyek szerinte a legnagyobb hatást gyakorolták az emberiségre.

A kezdeményezést és a kötetet felkarolta James Naughtie ismert brit rádiós és televíziós személyiség, a Booker-díj egyik korábbi zsűrielnöke. A Michael Collins atya vezette irodalomtudós szerzőcsoport tollából 2017-ben látott napvilágot a Könyvek, amelyek megváltoztatták a történelmet – A Holt-tengeri tekercsektől Anne Frank naplójáig, amelynek magyar nyelvű fordítása idén került a boltok polcaira.

Naughtie előszava, bevezetője után a kötetben korszakonként öt fejezetre tagolják a gyűjteményt. A Kr. e. 1. századból megismerkedhetünk tüzetesebben például a Habakuk-kommentárral, amelyet két bőrdarabra írtak, és a kumrániak spirituális életének fontos forrása volt. Az albumban olyan jelentős ritkaságokra is bukkanhatunk, mint a 16. század egyik legnépszerűbb kiadványa, Sebastian Münster Cosmographia című műve, amely az első olyan vizuális német nyelvű könyv, amely az ismert világot mutatta be. Az oldalakat gyönyörű városi és vidéki látképekkel töltötték meg, emellett Münster képes volt pontosan ábrázolni országokat és kontinenseket, az általa leírt afrikai partvidék például nagyon hasonlít arra, ahogy ma ismerjük.

Az albumot lapozgatva az olvasó megismerkedhet Rachel Carson 1962-ben kiadott, Néma tavasz című kötetével is, amely életre hívta a környezetvédelmi mozgalmat. Szemléletes elbeszélését Lois és Louis Darling amerikai illusztrátorok mesés rajzai kísérték, amelyekkel sikeresen irányította rá a közönség figyelmét a kártevőirtó vegyszerek természetromboló veszélyeire. A kötetben számos széles körben ismert alkotás is helyet kapott, sok érdekességet megtudhatunk többek között a Kék Koránról, a Domesday Bookról, a Gutenberg-bibliáról, az Isteni színjátékról, A fejedelemről, a Don Quijotéról, a Tamás bátya kunyhójáról, Nyúl Péter kalandjairól, A kis hercegről vagy Anne Frank naplójáról. 

Naughtie írásában arra is kitér, hogy a jelenben, amikor az e-könyvek új fejezetet nyitottak az írás történetében, sokan rádöbbentek arra, egy szép könyvnek esztétikai ereje is van. Ezt a tényt az albumban szereplő lenyűgöző illusztrációk, könyvborítók, képek és nagyítások is bizonyítják. Hangsúlyozza: a kötetben szereplő könyvek, legyenek régiek vagy újabbak, sokak életét megváltoztatták, és arra emlékeztetnek bennünket, kik is vagyunk valójában.

Lámpásként és tükörként is funkcionálnak: irgalmatlanul szembesítenek minket önmagunkkal. „Ezeken az oldalakon sok olyan könyvvel találkozhatunk, amelyek átalakították körülöttünk a világot. Van köztük bölcs, ismeretterjesztő, szélsőséges, még dühítő is akad, de olyanok is előfordulnak, amelyek hatása egészen meglepő mértéket öltött, és sokuk még ma is inspiráló. Egyesekben a legjobb énünkre ismerünk, másokban éppen a legrosszabbra, de együttesen mindarra emlékeztetnek bennünket, hogy a könyv valóban az a jó barát, aki nem hagy el minket soha” – összegzi sok olvasó érzéseit Naughtie írása.

Könyv

Kapcsolódó írásaink