Kultúra

Munkácsy-önarckép a Kieselbach legújabb tárlatán

Főművek és fontos festmények

A legnagyobbak – Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondor Béláig címmel mától látható a budapesti Kieselbach Galéria legújabb kiállítása.

A szeptember elejéig látogatható kiállításon Vaszary János négy képe, közöttük az Itáliai emlék című festmény szerepel. A 19. századi nagy klasszikusokat többek közt idősebb Markó Károly alkotása képviseli. Lotz Károly Magyar tája és Hollósy Simon Két tűz között című zsánerképe mellett látható lesz Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című óriásfestményéhez készült önálló értékű portréja is.

Koszta József a Kukoricatörőkkel, Csók István virágcsendélettel, míg Rippl-Rónai két pasztellképpel szerepel a falakon. Az 1920-as évek újklasszicistáit többek között Aba-Novák Vilmos a Felsőbányán készült Fésülködéssel és egy szolnoki mulatságot ábrázoló kompozícióval, míg Patkó Károly egy reneszánsz hangulatot idéző női portréval képviseli. Láthatjuk Egry József múzeumi rangú főműveit is: a Szent Kristóf a faluban, a Virágzó mandulafák és a Szigonyvető, az Oltványi-, a Fruchter- és a Glücks-gyűjtemény egykori gyöngyszemei a Balaton világát is megidézik.

A közelmúlt magyar művészetét és a kortárs törekvéseket Kondor Béla aranyfestésű ikonja, Veszelszky Béla tájképe, Korniss Dezső festménye, El Kazovszkij egy korai munkája, St. Auby Tamás Kénmaszk című munkája, valamint Szent Nyáry Lóránt és Korga György egy-egy monumentális alkotása képviseli.

Kapcsolódó írásaink

Titkokat rejtő műtárgyak

ĀMunkácsy Mihály hibásan festette fel Liszt Ferenc nevét a portréra, Gyertyánffy Berta kiválóan zongorázott és festett, de a társadalmi problémák iránt is érzékenységet mutatott

Vitorlát fel!

ĀA Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum legújabb izgalmas, gyermekbarát tárlata az 1918 előtti, virágzó Fiumébe kalauzol