Kultúra

Néptáncosok, népi mesterségek

Nagykálló–Harangod több mint három évtizede a Téka együttes által alapított fesztivál helyszíne

A 36. Téka Népművészeti Táborban Nagykálló–Harangodon tizenhétféle kézműves mesterséget próbálhatnak ki az érdeklődők jövő vasárnapig.

Néptáncosok, népi mesterségek
A 36. Téka Népművészeti Táborban esténként táncház várja a táborozókat
Fotó: Bürkös Zenekar Facebook-oldala

A hagyományosan a kézműves mesterségek és a néptánc köré épülő egyhetes rendezvény ideje alatt a táborozók megismerkedhetnek például az agyagozás, a beregi keresztszemes hímzés, a bőrművesség, a csipkeverés, a csuhézás, a fafaragás, a kosárkötés, a kovácsmesterség, a nemezelés és a szövés alapjaival, de citera- és énekoktatáson is részt vehetnek.

Kalotaszegi, szilágysági, garamközi és méhkeréki táncokat tanulhatnak a gyakorlott néptáncosok, a kezdők pedig nyírségi és mezőségi tánclépéseket sajátíthatnak el a Bürkös (képünkön) a Bakator, a Zöldsátor és a Silvatica zenekarok közreműködésével.

Az idei Téka Népművészeti Tábor szerdai tematikus napján a Fonó Budai Zeneházzal közösen Fonó-napot tartanak. A régiek hiedelmeiről és az erdélyi paraszti világ szokásairól szóló előadások mellett a Garagulya csoport gólyalábasai szórakoztatják a közönséget.

Fellép Hideg Anna nótafa. Önálló esttel jelentkezik Szarvas József Kossuth-díjas színművész. Az esti táncház előtt az Erdőfű Zenekar és Balogh Melinda lép színpadra. A hazai táborozók mellett az Egyesült Államokból, Dél-Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Svájcból, Ausztriából, Németországból, Erdélyből és Kárpátaljáról egyaránt várnak vendégeket Nagykálló-Harangodra, ahol immár 1985 óta rendezik meg a Téka együttes által alapított tábort.

Kapcsolódó írásaink

Áthidalni a szakadékokat

ĀGaál Attila Csaba alapító: Olyan művészi produkciókat is bele akartunk csempészni a FISSZ FESZT-be, amikre az arrajárók nem biztos, hogy jegyet vennének