Kultúra

Hetvenöt év után hazakerült Gustave Courbet festménye

Az 1862-es Fürdőzők az erdőben a Hatvany-gyűjtemény része volt

A Szépművészeti Múzeum tegnap közölte lapunkkal azt a művészettörténeti szenzációt, hogy magyar magángyűjtő vásárolta meg Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festményét, így hetvenöt év után végre hazakerült a Hatvany-gyűjtemény egyik jeles darabja.

Hetvenöt év után hazakerült Gustave Courbet festménye
A nőalakok kontrasztot képeznek az erdő erőteljes zöld tónusaival
Fotó: Szépművészeti Múzeum

Az értékes alkotást a kilétét egyelőre felfedni nem akaró tulajdonos májusban vette meg a Sotheby’s aukciósház árverésén háromszázhúszezer dollárért. A Szépművészeti azt is tudatta lapunkkal, jelenleg zajlik a múzeumban a festmény restaurátori vizsgálata.

A realista barbizoni iskola legnagyobb hatású francia festőjének remekművét a tervek szerint novemberben a magyar közönség is láthatja majd. A Szépművészeti elemzése szerint az 1862-ben festett vászon majdnem tíz évvel a polgárpukkasztó, Fürdőzők című képe után készült, amelynek idealizálatlan nőalakjai hatalmas botrányt kavartak az 1853-as párizsi Szalonon.

„Noha a festő a Fürdőzők az erdőben esetében is ragaszkodott realista elveihez” – szól a múzeum tájékoztatása – a természethűséget érzékiséggel vegyítette: a hölgyek önfeledten mártóznak a vízben, csaknem kacéran tekintenek a néző irányába.” Mint írják, a nőalakok kontrasztot képeznek az erdő erőteljes zöld tónusaival, a vizuális ellentétet Courbet technikája is felerősíti: míg a figurákat hagyományos módon, ecsettel ábrázolta, a sokkal nyersebbnek ható tájat festőkéssel formálta meg.

A képet báró Hatvany Ferenc 1908 májusában vásárolta meg Párizsban, a Chéramy-gyűjtemény Georges Petit által rendezett árverését követően. A II. világháború végén a vásznat az európai rangú Hatvany-gyűjtemény több száz darabjával együtt banki letétben helyezték el, amelyet a Vörös Hadsereg katonái kifosztottak. A festmény sorsa innentől ismeretlen, annyi tudható, hogy a Sotheby’s árverésén Hatvany örökösei és a képet aukcióra bocsátó tulajdonos közti restitúciós megállapodás alapján került kalapács alá.

Kapcsolódó írásaink

Vitorlát fel!

ĀA Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum legújabb izgalmas, gyermekbarát tárlata az 1918 előtti, virágzó Fiumébe kalauzol

Százötven év a grafika bűvöletében

ĀAugusztus 15-ig tekinthető meg az újranyílt Szépművészeti Múzeum új időszaki kiállítása – Leonardo, Raffaello, Dürer és Miró ritkán látható remekműveiből nyílt tárlat