Kultúra

Feltárták Szeged középkori városmagját

Helytörténeti szenzáció

Műemlék-épületek rekonstrukciója közben Szeged középkori városmagjának részleteire bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei.

A belvárosi házak felújításához kapcsolódó ásatáson a szakemberek az Árpád-kortól egészen a 20. századig terjedő időszakból találtak várostörténeti jelentőségű leleteket. Feltártak egy középkori sáncárkot, illetve a hozzá tartozó, igen jó állapotú fa cölöpsort, amelynek épsége ritkaságnak számít.

A távirati iroda tudósítása szerint a török korból gazdag kerámiaanyag került elő, de 18. századi aranyozott üvegpoharakat és egy 20. század eleji teljesen ép bajonettet, valamint egy faborítású réz távcsövet is felfedeztek. A Palánk városrészt az 1879-es nagy árvíz után teljesen át- és beépítették, így nagyon ritkán nyílik arra lehetőség, hogy ásatásokat lehessen végezni a középkori városmag területén. Az ezt lehetővé tevő műemléki restauráció idén tavasszal kezdődött, és előreláthatólag 2023 tavaszáig tart.

Kapcsolódó írásaink

Aquincumtól Rómáig

ĀVelünk élő rómaiak. A Pannóniát átszelő utakat a 18. század vége óta kutatják, a 19. században Finály Gábor régész rajzolta meg térképüket itinerariumok alapján