Kultúra

Zsidó Kulturális Fesztivál

Idén új helyszín a nemrégiben felújított Rumbach utcai zsinagóga

Budapesten augusztus 22. és 30. között öt helyszínen rendezik a Zsidó Kulturális Fesztivált. Több mint húsz programot kínál a fesztivál, idén új helyszín a Rumbach utcai zsinagóga – mondta el Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója tegnap Budapesten.

Az idei eseményt Éljük át újra! szlogennel rendezik meg. A fesztiválon a vallási tartalmak iránt érdeklődők mellett a könnyedebb stílusok rajongói is megtalálják a számukra érdekes programokat – hangsúlyozta Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke levelében. A rendezvény egyik kiemelt helyszíne most is a Dohány utcai zsinagóga. Az augusztus 22-i nyitókoncerten az Ukrajnából érkező Kommuna Lux klezmeregyüttes és a Budapest Klezmer Band lép fel, augusztus 25-én Miklósa Erika koncertezik a Virtuózokkal, a zárónapon Födő Sándor Kaddis című művének ősbemutatója lesz.

Malek Andi és Jáger Bandi a Yentl című film slágereiből válogat a Rumbach utcai zsinagógában. Kányádi Sándor Erdélyi jiddis népdalok című műfordításkötetének versei Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági előadásban szólalnak meg.
Korcsolán Orsolya hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar a Piazzolla 100 című hangversenyen Tel-Aviv és Buenos Aires között húz képzeletbeli egyenest. Kodály, Bartók és Ligeti műveiből válogat Würtz Klára zongoraművész és Károlyi Katalin énekesnő, Bauer Andrea és barátai pedig a Río de la Plata országainak hangulatát idézik meg.

Kapcsolódó írásaink

Minden vers énekelhető

ĀA Misztrál Fesztivál egyik főszervezője szerint a dalba foglalt költemények esetében nem kerekedhet a zene a szöveg fölé, egyenrangúan kell találkozniuk