Kultúra

Horvátországgal bővül a Virtuózok V4+

A magyar gyártású komolyzenei tehetségkutató első nemzetközi évada világszerte több mint hatvanhatmillió emberhez jutott el

A tavaly nemzetközivé bővült Virtuózok televíziós komolyzenei tehetségkutató hetedik évada a visegrádi négyek országai mellett idén Horvátország legtehetségesebb fiatal muzsikusait mutatja be a nagyközönségnek november 19-től öt héten át a Duna Televízióban.

Horvátországgal bővül a Virtuózok V4+
Plácido Domingo operaénekes (balra) a Virtuózok V4+ komolyzenei tehetségkutató sajtótájékoztatóján Budapesten. Mellette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója
Fotó: MH/Purger Tamás

Befejeződött Budapesten a Virtuózok V4+ komolyzenei tehetségkutató forgatása, amely tavaly óta már nemcsak hazánk, hanem Lengyelország, Szlovákia és Csehország, illetve vendégként 2020-ban Szerbia, 2021-ben Horvátország fiatal zenészeinek is lehetőséget ad a bemutatkozásra.

Az utolsó forgatási nap, a döntő apropóján csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) irodaházában, amelyen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mellett részt vett Maestro Plácido Domingo, Peller Mariann, a műsor producere, Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, Thomas Gottschalk legendás német showman – aki Ida Nowakowska lengyel színésznővel a nemzetközi műsor házigazdája idén is –, Hauser, a világhírű 2Cellos formáció alapítója, illetve az állandó és szuperzsűri bizonyos tagjai, például Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes.

Papp Dániel vezérigazgató kiemelte, megtiszteltetés, hogy az MTVA felkarolhatta ezt a világszínvonalú produkciót hét évvel ezelőtt, és hogy immár a második nemzetközi évadot bonyolíthatták le. „A magyar komolyzene olyan értéket képvisel, ami kultúrexportra érdemes" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az MTVA mindig közszolgálati feladatnak tekintette a komolyzene közvetítését. Azt is kiemelte, a műsor tavaly több mint hatvanhatmillió emberhez jutott el, aminek köszönhetően az MTVA nemcsak kultúraközvetítő szerepet töltött be, hanem nagy értéket is teremtettek.

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós beszédében emlékeztetett: a magyar zeneművészet kiegészíti a világ kultúráját, egyedi, különleges és ragyogó. Úgy fogalmazott: a hét éve elindított versenysorozat azon túlmenően, hogy felmutatja a magyar lélek rezdüléseit a világnak, az egyik legfontosabb feladatunkat valósítja meg, a tehetségek felfedezését, gondozását és életpályáján való elindításukat. „Ez a küldetés a legnemesebb emberi cselekedet" – hangsúlyozta Kásler, külön köszöntve Maestro Plácido Domingót.

Thomas Gottschalk és Hauser teljes egyetértésben kiemelték, mennyire örülnek, hogy részesei lehetnek ennek a műsornak, amely a mai, influenszerekkel teli világban bebizonyítja, hogy a komolyzene is tud szórakoztató, szenvedélyes, illetve izgalmas lenni, és olyan gyerekeket, fiatalokat mutat meg, akik inkább a mobiltelefonjukat áldoznák fel, semmint a hangszerüket.

Plácido Domingo világhírű operaénekes (aki szemproblémája miatt napszemüveget viselt az eseményen) boldogságáról és büszkeségéről beszélt, hogy már évek óta részese lehet a Virtuózoknak, ahol korosztálytól függetlenül, évről évre egyre több, fantasztikus tehetséggel találkozhat. „Mindenki nyertes, aki felmegy a Virtuózok színpadára" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a klasszikus zenében óriási erő lakozik.

Maestro Domingo a zenetanárok munkáját is méltatta, a Virtuózok ötletgazdája és producere, Peller Mariann pedig beszédében szintén őket emelte ki, bejelentve, hogy a 2016-ban alapított, az Év legjobb zenetanára díjat 2020-ban Sóti Szobonya Emőke zongoratanár, idén pedig Perényi Eszter hegedűművész kapja. Peller Mariann azon túl, hogy köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériuma sokéves támogatásáért, azt is megjegyezte, a Virtuózok történetében mérföldkőnek számít ez a második nemzetközi évad, amelyet november 19-től öt héten át követhetünk figyelemmel a Duna Televízióban.

Kapcsolódó írásaink