Kultúra

Hét nap mozi

Premier előtti vetítésekkel, közönségsikerekkel és a legjobb művészfilmekkel hozza vissza a mozizás közösségi élményét a nyolcadik Vertigo Filmhét augusztus 5-től

Augusztus 5. és 11. közt rendezik meg immár nyolcadik alkalommal a fővárosi Art+ Cinemában a Vertigo Filmhetet, amelynek során naponta három művész- vagy sikerfilmet nézhetnek meg kedvezményes áron az érdeklődők.

Hét nap mozi
A Természetes fény a második világháború idején játszódik
Fotó: Vertigo Media

A filmhét programjában összesen tizenkilenc alkotás szerepel, amelyek közül négy az országos premier előtt látható majd: a kultikus svéd vígjáték, A Jönsson banda legújabb feldolgozása, a Berlinben Ezüst Medve díjjal jutalmazott magyar történelmi film, a Természetes fény, a cannes-i versenyből érkező izlandi misztikus dráma, a Bárány, valamint a legújabb francia komédia, a 30 nap maximum.

A szervezők közleménye szerint a Vertigo Filmhét programjának első napján, csütörtökön, majd vasárnap a skandináv filmek lesznek a középpontban. Ismét látható lesz a legendás sarkkutatóról szóló norvég Amundsen, a Lótolvajok Stellan Skarsgarddal, A 64-es beteg­napló és a Valaki követ című horrorfilm, illetve az előbb említett két alkotás, A Jönsson banda legújabb remake-je és a Bárány, Noomi Rapace főszereplésével. A szerdai zárónapon A Jönsson banda és a Bárány ismétlővetítései mellett látható lesz az év legsikeresebb skandináv filmje, az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek, Mads Mikkelsen főszereplésével.

Pénteken és hétfőn a francia mozi nagyjai várnak: a premier előtt látható, 30 nap maximum című komédia mellett újra vetítik az Ethan Hawke, Juliette Binoche és Catherine Deneuve főszereplésével készült családi drámát, Az igazságot, a Velencében díjazott drámát, az Amandát, de megnézhetjük a Maria Callas életéről szóló dokumentumfilmet, A Maria Callas-sztorit, az idei francia Oscar-nevezett alkotást, a Kettent, valamint a Tunéziai terápia című vígjátékot.

Augusztus 7-én, szombaton a legfrissebb magyar alkotásokkal várják az érdeklődőket. Előbb Felméri Cecília kolozsvári rendező többszörösen díjnyertes, Spirál című drámáját tekinthetjük meg, majd a legújabb magyar romantikus vígjáték, a Becsúszó szerelem kerül sorra Ötvös András, Gombó Viola Lotti és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A napot a berlini filmfesztiválon Ezüst Medvével díjazott Nagy Dénes első filmje, a Természetes fény zárja.

A kedd az Oscar-díj jegyé­ben telik majd. Mint a szervezők közölték, az elmúlt évek nyertes alkotásai közül leadják a Judy Garlandról szóló életrajzi filmet, a Judyt Renée Zellwegerrel a címszerepben, A szoba című filmdrámát, valamint a múlt év egyik legjobb filmjét, a megtörtént eseményeket feldolgozó Sötét vizeken című thrillert, Mark Ruffalo és Anne Hathaway főszereplésével.A szervezők közlése szerint az esemény célja újra megszerettetni a közönséggel a filmezés közösségi élményét, és visszacsábítani a nézőket a moziba.w
 

Kapcsolódó írásaink