Kultúra

Fesztiválturnén Bergendy Péter horrorja, a Post Mortem

Újabb magyar siker

Ma mutatják be a 28. Palicsi Európai Filmfesztiválon az Új magyar film szekcióban Bergendy Péter horrorját, a Post Mortemet.

Fesztiválturnén Bergendy Péter horrorja, a Post Mortem
Fesztiválturnén Bergendy Péter horrorja, a Post Mortem
Fotó: InterCom

A vajdasági szemlén hat magyar filmet is vetítenek, köztük Gothár Péter Hét kis véletlenjét és Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című többszörösen díjazott alkotását. Amint arról lapunkban már beszámoltunk, a különleges hangulatú magyar horror a spanyolnáthajárvány után, 1918 fagyos telén játszódik.

Tomás, a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk.

A film július első felében a svájci 20. Neuchâteli Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, ahol nagy sikert aratott, a kritikusok véleménye szerint újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar zsánerfilm él és lenyűgöző. Meghívást kapott a szlovéniai Grossmann Fantasztikus Film és Bor Fesztiválra is, majd augusztus 29-én Oslóban a 4. Ravenheart Nemzetközi Filmfesztivál zárófilmjeként versenyez. A Post Mortem a tervek szerint október 28-án kerül a hazai mozikba. A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült alkotás főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina.

Kapcsolódó írásaink