Kultúra

Templomszentelés Erdélyben

A magyar kormány fontosnak tartja a nemzet összetartozásának ügyét

Kétszer akkorára bővült a székely mezőség határának is nevezett Mezőpanit református temploma, amit tegnap szentelt fel Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

Templomszentelés Erdélyben
Mezőpaniti népviseletbe öltözött fiatalok is részt vettek az ünnepségen
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Az ünnepségen Varga Mihály magyar pénzügyminiszter elmondta: a kormány fontosnak tartja a nemzet összetartozásának ügyét, a külhoni és az anyaországi magyarok közös előrejutását és Euró­pa keresztény gyökereinek, kultúrájának és értékeinek megőrzését.

A miniszter úgy fogalmazott: a járvány történései és a mostani politikai folyamatok megerősítettek bennünket abban a tudatban, hogy sem az önálló döntés jogáról, sem a keresztény hit erejéről nem mondhatunk le anélkül, hogy kiszolgáltatottá tennénk az embereket.

„Ezért a döntéshozatalaink során továbbra is a magyar emberek érdekeit kell szem előtt tartanunk, védenünk kell a magyar közösségeket, önállóságunkat és Európa keresztény alapjait” – fűzte hozzá a tárcavezető. Bár a munkálatokat tavaly befejezték, a szentelési ünnepséget a járvány miatt el kellett halasztani.

Az öreg templomból csak a toronyrészt hagyták meg, a többit újjáépítették, mert a gyülekezetnek nem jutott elég hely a régi épületben. Az új istenháza hétszáz férőhellyel várja az imádkozókat. A megépítéséhez a kormány több mint 350 millió forintos költségvetési támogatást nyújtott.

Kapcsolódó írásaink