Kultúra

Meghalt Marosi Ernő

Gyász

Életének 82. évében pénteken otthonában, családja körében elhunyt Marosi Ernő Széchenyi-díjas művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori alelnöke, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem (ELTE) professor emeritusa – tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Meghalt Marosi Ernő
Marosi Ernő

Hamvait kérésére szűk családi körben helyezik el. Marosi Ernő 1940-ben Miskolcon született, az ELTE bölcsészkarának magyar–művészettörténész szakán végzett. Az ELTE művészettörténeti tanszékének oktatója volt, 1991-től egyetemi tanár, majd az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, és az UNESCO nemzetközi művészettörténeti bizottságának vezetőségi tagja volt.

Az ELTE professzor emeritusa kutatási területe a középkori magyar és egyetemes művészettörténet, a romantika és a gótika korszakai voltak. A művészettörténeti tudományok doktora, az MTA levelező, 2001 óta rendes tagja volt, 2002–2008 között pedig az MTA alelnöke. Széchenyi-díjjal 1997-ben tüntették ki, majd 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2014-ben pedig Hazám díjjal tüntették ki.

Főbb munkái között van A középkori művészet világa, A román kor művészete, A gótika kezdetei Magyarországon és A budavári szoborlelet (Zolnay Lászlóval).