Kultúra

Folytatódik a Pilinszky 100 programsorozat a nyár közepén is

Rómában is forgattak

Júliusban a Pilinszky 100 programsorozatban az érdeklődők láthatnak a költő (képünkön) és Róma kapcsolatát bemutató filmet, részt vehetnek városi sétán és Pilinszky életművéhez kapcsolódó koncerteken is – közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség az MTI-vel.

Folytatódik a Pilinszky 100 programsorozat a nyár közepén is
Pilinszky János
Fotó: Fortepan

Mint a közleményben felidézik, a Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó, Pilinszky 100 elnevezésű programsorozat januárban indult a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával. Július 15-én mutatják be azt a Rómában forgatott videófilmet, amelyben Lanczkor Gábor költő, Bánki Éva író, Pál Dániel Levente költő és Vecsei H. Miklós színművész Pilinszky Rómáját járja be.

A júniusi út során azokat a helyszíneket keresték fel Juhász Anna irodalmár szervezésében, amelyek meghatározóak voltak Pilinszky számára az először 1947-ben, majd az 1960-as évek végén tett utazásai során. A Pilinszky János és Róma című irodalmi film a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán lesz látható. Július 24-én először szervezik meg a centenárium részeként a Pilinszky-sétát, ahol az érdeklődők mintegy másfél óra alatt kis csoportban, irodalmi műveket megidézve járhatják be a Pilinszky Jánoshoz kapcsolódó budapesti helyszíneket.

Két premiert is láthat a közönség a Pilinszky 100 programjaként az idei Művészetek Völgye fesztiválon. Taliándörögdön, a Petőfi-udvarban július 28-án lesz a felvidéki Gorlo Volka zenekar Örökkön örökké című előadása Dékány Niki és Szabó Máté közreműködésével. Másnap, július 29-én a Tilos csillagon című irodalmi koncert mutatkozik be Pátkai Rozinával.

Kapcsolódó írásaink

Brahmstól Kodályig

ĀA Jókai utcába költöznek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei – Öt bérletet hirdetnek az új évadra, és pótolják az elmaradt koncerteket is – Pályázatot írtak ki kortárs zeneszerzőknek

Pilinszky, Pasolini és Róma

ĀAz örök városban a költő kétezer év legnagyobb művészeitől láthatta, hogyan hisznek Istenben – Sorsfordító napokat élt át