Kultúra

Százmilliós közönséget is elérhetnek koprodukciókkal a magyar producerek

Magyar filmgyártás

A magyar producerek nagyszabású nemzetközi koprodukciókon keresztül a korábbiaknál is szélesebb közönséget kívánnak elérni – idézte Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejleszté­séért felelős kormánybiztos szavait a Screen nemzetközi filmes lap internetes oldalán tegnap megjelent cikkében.

„Egy magyar film számára a helyi piac tízmillió embert jelent. De ha több euró­pai partnerrel koprodukcióban gyártjuk a filmeket, potenciálisan több mint százmillió embert is elérhetünk” – fogalmazott Káel Csaba. A kormánybiztos kiemelte: a Magyar Filmintézet 2020-ban 51 millió dollárral támogatta a filmgyártást, és magyar partnereiken keresztül a külföldi producerek is pályázhatnak magyar támogatásokra.

Magyarország filmszakmai adókedvezményt is nyújt, ami népszerű az olyan magas költségvetésű nemzetközi produkciók körében, amelyek a helyszínek és a felszereltség miatt érkeznek, legutóbb a Warner Bros és Legendary Pictures Dűne című produkciója. Káel Csaba az utolsó simításokat végzi azon a terven, amely alapján a Nemzeti Filmintézet négy műteremmel 2022-re több mint tizenkétezer négyzetméterre bővíti a fóti stúdiókomplexumot – emelte ki a cikk.

Kapcsolódó írásaink

Csillagok, kamerák és tesztek

ĀÚjraindult a külföldi produkciók forgatása Magyarországon – Káel Csaba: Magyarországon nem állt meg a filmes élet – Kamaratárlaton mutatják be Adolf Zukor dolgozószobáját