Kultúra

NKA-pályázat autós- és kertmozikra a közösségi élményért

Hatvanmilliós keretösszeg

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Filmművészet Kollégiuma és az Összművészeti Programok Kollégiuma meglévő szabadtéri, kert- és autósmozik támogatására, valamint újak létrehozására írt ki 60 millió forintos keretösszegű pályázatot – tudta meg az MTI.

A felhívásra magánszemélyek, kert- és autósmozik üzemeltetői jelentkezhetnek. Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás maximális összege hárommillió forint. Feltétel, hogy a mozikban minimum ötvenszázalékos arányban vetítsenek magyar filmeket. Előnyben részesülnek, akik 2021 előtt még nem üzemeltettek kert- vagy autósmozit. Az elbírálásnál a minőség is fontos tényező lesz.

A pályázati kiírás az NKA honlapján érhető el. Bús Balázs, az NKA alelnöke az egyik legfőbb feladatnak tartja, hogy a járványt követően minél több helyen helyreálljanak a közösségi élethez és a közösségteremtéshez fontos eszközök, körülmények. „Úgy vélem, a közösségépítő programoknak is az a legfőbb céljuk, hogy újra élvezhessük egymás társaságát, de a világjárványt követően nehezen múlnak el félelmeink a zárt tértől” – hívja fel a figyelmet Bús Balázs, aki szerint a családias hangulatú kertmozik kiváló terepei annak, hogy az emberi kapcsolatok újra személyes formát öltsenek, és kilépjenek az elmúlt időszak virtuális világából.

Kapcsolódó írásaink

Az anyanyelvi kultúra márkaarca

ĀÖsszenyitják a Károlyi-palota udvarát a kerttel, emellett izgalmas programokkal, interaktív busszal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készülnek a Petőfi Sándor-emlékévre