Kultúra

Harmincéves Tokaj-Hegyalja és a Zemplén fesztiválja

Augusztus 13-tól mintegy hetven program várja az érdeklődőket

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont immár harminc éve a Zempléni Fesztivál összművészeti programsorozatának.

Harmincéves Tokaj-Hegyalja és a Zemplén fesztiválja
Különleges hangulat várja az érdeklődőket a jubileumi eseménysorozaton
Fotó: Zempléni Fesztivál

Idén augusztus 13-án veszi kezdetét Tokaj-Hegyalja és a Zemplén fesztiválja gyönyörű természeti környezetben és történelmi helyszíneken. A fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő össz­művészeti rendezvénysorozaton augusztus 22-ig mintegy hetven programmal: hangversenyekkel, színházi és irodalmi estekkel, táncszínházi produkciókkal, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várják a látogatókat. A résztvevők tucatnyi pincészet kiváló borait is megkóstolhatják.

A 30. Zempléni Fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, a rendezvény új kiemelt támogatója az MVM Zrt. A cég csoportszintű kommunikációs igazgatója, Jákó Eszter elmondta, társaságuk hosszú ideje támogatja az értékteremtő zenei és kulturális rendezvényeket. „Büszkén állunk emellett az összművészeti és gasztronómiai fesztivál mellett, ami bemutatja és népszerűsíti a tokaj-zempléni térséget, amelyhez az MVM Csoport számos ponton kötődik. A régió kulturális értékeinek megismerése mellett minőségi élményeket is szerezhetnek a Zempléni Fesztiválra látogatók” – hangsúlyozta Jákó.

Mint a programismertetésből kiderült, a nyitóhangversenyt a sárospataki Rákóczi-vár udvarán rendezik, a Budafoki Dohnányi Zenekart a fesztivál művészeti vezetője, Hollerung Gábor dirigálja. Először érkezik Tokaj-Hegyaljára a Concerto Budapest Keller András irányításával, a hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes ikonikus előadása, a Naplegenda külön erre az alkalomra készített, „jubileumi” változatát hozza el, augusztus 19-én bemutatják Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjét Kerényi Miklós Gábor rendezésében, de fellép Berecz Mihály és Várjon Dénes is. Az Esti Jazz és Folk koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is.

Az irodalomkedvelők Sohonyai Attila költővel és a verseit tolmácsoló Kőszegi Ákossal találkozhatnak Sárospatakon és Tolcsván, valamint Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában Lackfi Jánossal is. A képzőművészet iránt érdeklődők az Art Wise kolozsvári művészcsoport tagjainak alkotásait öt tárlaton ismerhetik meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan a szervezők kirándulásokat terveznek például Taktaharkányba, kisvasúttal Kőkapura és Pálházára, illetve folytatódnak a kisebb településekre vitt egész napos sorozatok: idén Mádon és Tolcsván.

Részletes információk a Zemplenifesztival.hu-n és a Face­bookon olvashatók. Jegyek július 31-ig kedvezményesen válthatók.

Kapcsolódó írásaink