Kultúra

Hetvenéves lett az Oscar-díjas Geoffrey Rush

Korábban az év ausztráljának választották

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Geoffrey Rush. Ausztráliában már ismerősen csengett neve, amikor 1996-ban a Ragyogj! (Shine) című filmmel a nemzetközi érdeklődés középpontjába került.

Hetvenéves lett az Oscar-díjas Geoffrey Rush
Geoffrey Rush
Fotó: AFP

Az elmegyógyintézetbe kerülő, majd pályáját újrakezdő David Helfgott zongoraművész megformálásáért Oscar-díjat és Golden-Globe-díjat kapott. Kiváló alakítást nyújtott 1998-ban a Nyomorultakban, majd Philip Henslowe színházigazgatót játszotta a Szerelmes Shakespeare című történelmi filmben. A Frida című drámában Trockijt játszotta, és kalózkapitány volt A Karib-tenger kalózai című produkcióban.

Ebben az időszakban a színpadtól sem szakadt el, 2009-ben a Broadway-n debütált Eugene Ionesco A király halódik című darabjában, és elnyerte a legjobb színésznek járó Tony-díjat. A 2010-ben készült A király beszéde című filmdrámában ő volt a VI. György brit királyt segítő beszédterapeuta, és a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-jelölést érdemelte ki.

Utoljára 2019-ben forgatott, a Viharfiú című családi mozit vették fel Colin Thiele ifjúsági regénye alapján. Bár Rush számtalan kitüntetés birtokosa, az interjúkban mégis azt hangsúlyozza, hogy leginkább arra büszke, hogy 2012-ben az év ausztráljának választották.

Kapcsolódó írásaink

Összművészeti produkció

ĀKocsák Tibor és Miklós Tibor Jókai-musicaljét, a Szegény gazdagokból készült Fatia Negráthosszú idő után mutatta be az Újszínház, a Jászai-díjas Nagy Viktor rendezésében