Kultúra

Istennel a hazáért és a szabadságért

II. Rákóczi Ferenc-emlékszobát adtak át

II. Rákóczi Ferencről nyílt állandó kiállítás a dél-csehországi Jindrichuv Hradecben, ahol a fejedelem 1688 és 1690 között a helyi jezsuita gimnáziumban tanult.

Istennel a hazáért és a szabadságért
Jindrichuv Hradec látképe 1654 körül (ismeretlen mester alkotása)
Fotó: Muzeum Jindrichohradecka

Az Istennel a hazáért és a szabadságért – II. Rákóczi Ferenc című tárlatot Jan Mlcák, a város polgármestere és Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Az MTI tudósítása szerint Schőberl Márton beszédében kiemelte, az új dél-csehországi tárlattal mind a négy visegrádi országban lesz legalább egy, a fejedelemnek szentelt emlékhely.

Rámutatott: II. Rákóczi Ferenc magyar volt, egyúttal közép-európai és európai, azaz igazi „visegrádi” személyiség. Schőberl szerencsés egybeesésnek nevezte, hogy Magyország éppen a Rákóczi-emlékszoba átadásának napján vette át egy évre a visegrádi együttműködés elnökségét. A KKM tájékoztatása szerint a fejedelem életét és munkásságát, csehországi éveit, kötődéseit bemutató kiállításon a látogatók megtekinthetik több, Rákóczihoz kapcsolódó, cseh levéltárakban őrzött eredeti dokumentum (levelek, krónikák, iratok, rézkarcok) korhű másolatát.

Szintén a tárlat részét képezi a II. Rákóczi Ferencről készült egyik leghíresebb festmény másolata, Mányoki Ádám portréja a fejedelemről, amit a magyar állam még 1962-ben ajándékozott a Jindrichuv Hradec-i Városi Múzeumnak. Mint írják, korábban a régió múzeumában különálló kiállítás mutatta be a fejedelem életét és munkásságát, valamint az ezzel összefüggő helyi érdekességeket, azt a tárlatot azonban a rendszerváltás után koncepcióváltásra hivatkozva megszüntették. A régi kiállítási anyagok jelentős részének akkor nyoma veszett, ez indokolta a mostani új, állandó kiállítás, az emlékszoba átadását.

Kapcsolódó írásaink

Barokk freskóciklus és várromok Tornán

ĀA szádelői szurdokvölgynél fekvő felvidéki városban megfordultak husziták, Hunyadi János, de II. Rákóczi Ferenc is – Templomának falfestményeit Jókai örökítette meg